Niedożywienie - problem polskich pacjentów i szpitali

Według szacunków Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, co trzeci pacjent przyjmowany do szpitala jest niedożywiony, a niemal 70 proc. chorych, opuszcza szpital w stanie niedożywienia.

Zdaniem prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (PTŻPiD)Dr Stanisława Kłęka, leczenie żywieniowe wciąż nie jest w polskiej służbie zdrowia doceniane, zarówno przez lekarzy, jak i Narodowy Fundusz Zdrowia. A powinno być ono integralną częścią leczenia, jak w większości krajów Unii Europejskiej.

- Traci na tym zarówno chory, jak i służba zdrowia, bo źle odżywiony pacjent to większe koszty leczenia, więcej jest też powikłań w niemal wszystkich jednostkach chorobowych - przekonywał dr Kłęk. Powołał się na dane amerykańskie, z których wynika, że chory leczony z powodu infekcji kosztuje 42 tys. dolarów, gdy nie jest prawidłowo żywiony. Włączenie leczenia żywieniowego zmniejsza je do 18 tys. dolarów.

Jak mówił dr Kłęk niedożywienie zwiększa śmiertelność wśród pacjentów. Przemawiają za tym dane wskazujące, że niedobór masy ciała sięgający 20 proc. zwiększa śmiertelność okołooperacyjną aż o 30 proc. Tymczasem na wielu oddziałach szpitalnych, takich jak chirurgia, interna, ortopedia czy pulmonologia, niedożywionych jest od 27 proc. do 48 proc. chorych.

Zdaniem prezesa PTŻPiD taka sytuacja jest wynikiem głównie, niestety, zaniedbań lekarskich. Lekarze bagatelizują problem żywienia, uznają, że jest dużo ważniejszych spraw w codziennej praktyce niż to zagadnienie.

- To niestety, przekłada na wyniki leczenia. Chorzy niedożywieni, trafiający na zabiegi chirurgiczne czy na intensywną terapię - zawsze będą mieli zwiększoną liczbę powikłań. Ta sytuacja nie zmienia się od lat - mówił rynkowi Zdrowia Stanisław Kłęk, w którego ocenie, najgorsza sytuacja jest na oddziałach onkologicznych.

- W stanie niedożywienia jest tam 20 proc. chorych na raka jelita grubego, 40 proc. z rakiem żołądka, 60 proc. z rakiem trzustki oraz 80 proc. cierpiących na raka przełyku - raportował na konferencji dr Kłęk. Dodał też, że 20 proc. chorych na nowotwory złośliwe umiera nie tyle z przebiegu samej choroby, co właśnie z niedożywienia.

Tematyka niedożywienia polskich pacjentów była m.in. tematem konferencji inaugurującej kampanię "Żywienie to leczenie".

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH