Nature Genetics: poziom cukru jest uwarunkowany genetycznie

Popularnie występujące warianty genów zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 - poinformowali naukowcy z USA na łamach czasopisma Nature Genetics.

Na świecie żyje ponad 220 milionów ludzi chorych na cukrzycę, z czego 90 proc. stanowią pacjenci z cukrzycą typu 2 (z łac. DM2). Objawem DM2 jest przewlekle podniesiony poziom glukozy we krwi.

Pacjentów diagnozuje się podając im doustnie określoną ilość glukozy (zwykle 25 lub 50 gram) rozpuszczonej w wodzie. Zdolność organizmu do zużycia tak dużej ilości cukru bada się mierząc poziom glukozy we krwi przed i 2 godziny po wypiciu słodkiego napoju. U chorych na DM2 organizm nie produkuje wystarczająco dużej ilości insuliny, albo nie jest w stanie prawidłowo jej wykorzystać do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Jose Florez z Massachusetts General Hospital w Bostonie wraz z kolegami przeprowadził meta-analizę mierzonych na czczo poziomów glukozy u ponad 50 tys. osób i odkrył dziewięć nowych, dotychczas nieznanych wariantów genów, które wpływają na poziom glukozy. Naukowcy zaobserwowali też, że niektóre z nich są związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

Z kolei Richard Watanabe wraz z zespołem z University of Southern California w Los Angeles badał poziomy glukozy mierzone po 2 godzinach w teście obciążenia glukozą. Autorzy pracy odkryli trzy nowe warianty genów wpływające na poziom cukru we krwi, z czego jeden pokrywał się z wariantem odpowiedzialnym za poziom glukozy na czczo i zwiększenie ryzyka zachorowania na DM2.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH