NIZP: zagrożenie wzrostem zakażeń pokarmowych

Istnieje zagrożenie wzrostem zakażeń pokarmowych na terenach dotkniętych powodzią - mówił podczas piątkowej (11 czerwca) konferencji prof. Andrzej Zieliński z Zakładu Epidemiologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, konsultant krajowy w dziedzinie epidemiologii.

Prof. Zieliński przypomniał, że koniecznie należy przestrzegać zasad higieny. Zaznaczył jednak, że w Polsce nie ma zagrożenia wystąpieniem epidemii duru brzusznego, wirusowego zapalenia wątroby typu A, malarii, czy cholery.

– Natomiast istnieje rzeczywiste zagrożenie wzrostem zakażeń pokarmowych, szczególnie w okresie po powodzi, gdy ludzie są zajęci naprawianiem szkód, ustają dostawy wody i żywności i słabnie intensywność działań prozdrowotnych - podkreślił konsultant krajowy.

Z kolei tężcem najbardziej zagrożone są niezaszczepione osoby pracujące przy usuwaniu szkód popowodziowych, gdzie może łatwo dochodzić do skaleczeń i zabrudzenia ran. Dlatego konieczne są szczepienia takich osób.

Jak mówił prof. Zieliński, by zapobiec zakażeniom pokarmowym należy dążyć do jak najszybszego przywrócenia funkcjonowania infrastruktury sanitarnej (dostawy wody, środki czystości), zapewnić możliwość zakupu nieskażonej żywności i odpowiednie warunki do jej przechowywania, przygotowywania i spożywania potraw, a także prowadzić działalność promującą higienę

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH