MZ: niedługo gotowy projekt dot. sprzedaży żywności w szkołach

Resort zdrowia kończy prace nad projektem rozporządzenia określającego, jakie produkty spożywcze będzie można sprzedawać w sklepikach szkolnych.

Wiceminister zdrowia Igor Radziewicz-Winnicki odpowiadał w Sejmie (11 czerwca) na pytanie posła Dariusza Cezara Dziadzio (PSL), który przypomniał, że z dniem 1 września 2015 r., czyli z początkiem nowego roku szkolnego, wejdzie w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą firmy prowadzące sklepiki szkolne nie będą mogły sprzedać w nich tzw. śmieciowego jedzenia.

Poseł chciał się dowiedzieć, kiedy wydane zostanie przez ministra zdrowia rozporządzenie określające, jakie produkty spożywcze będzie można sprzedawać w sklepikach szkolnych. Rozporządzenie to ma objąć także jedzenie podawane np. w stołówkach.

Do wydania takiego rozporządzenia obliguje ministra zdrowia nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W ustawie zapisano, że tworząc listę produktów, które dzieci będą mogły jeść, minister będzie zobowiązany do uwzględnienia w niej wartości odżywczych i zdrowotnych oraz norm żywieniowych.

- Projekt rozporządzenia aktualnie znajduje się na końcowym etapie prac wewnętrznych w Ministerstwie Zdrowia. Spodziewam się, że w przeciągu najbliższych dni będzie ono przesłane do uzgodnień publicznych - odpowiedział Radziewicz-Winnicki. Zaznaczył, że wydanie tego rozporządzenia jest "niebywale trudnym legislacyjnie zabiegiem".

Jak wyjaśnił związane jest to m.in. z koniecznością przebadania dostępnych na rynku środków spożywczych. Dodał, że przygotowywane normy będą pierwszymi w Polsce, które określą, jakie środki i produkty spożywcze sprzyjają zdrowemu odżywianiu, a jakie zostaną uznane za tzw. śmieciowe jedzenie.

Zgodnie z nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia od 1 września 2015 r. wszystkie firmy prowadzące sklepiki szkolne nie będą mogły sprzedać w nich tzw. śmieciowego jedzenia. Nowela zakazuje też reklamy tych produktów na terenie placówek i w ich pobliżu. Celem noweli jest bowiem wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci w wieku szkolnym przez ograniczenie ich dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla ich rozwoju.

Chodzi o produkty o takiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną przewlekłych chorób dietozależnych, np. chipsy, niektóre ciastka i napoje, w tym napoje energetyzujące, jedzenie typu fast food i instant.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH