Lubuskie: znamy przyczynę zatrucia w szpitalu psychiatrycznym Fot. Archiwum

Przyczyną zatrucia pokarmowego 142 pacjentów szpitala psychiatrycznego w Międzyrzeczu-Obrzycach (woj. lubuskie) było podanie im nieświeżych posiłków. W próbkach gulaszu pobranego do badań wykryto bakterie beztlenowe, charakterystyczne dla procesu psucia się żywności.

O wynikach badań poinformowała w poniedziałek lubuska inspektor sanitarna Dorota Konaszczuk. Świadczą one o tym, że nie były przestrzegane zasady, zgodne z praktykami stosowanymi przy przygotowywaniu żywności. Najbardziej prawdopodobne wydaje się to, że nieprawidłowo przebiegały procesy schładzania żywności, ponieważ była ona przygotowana wcześniej i podana po wielu godzinach - informuje tvn24.pl

Pacjenci Samodzielnego Publicznego Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Międzyrzeczu w sobotę (6 grudnia) narzekali na ból brzucha i biegunkę po spożyciu obiadu przygotowanego przez obsługującą szpital firmę cateringową. Zatruciu uległo wówczas 142 z ponad 500 pacjentów lecznicy.

Sprawą zajmuje się Prokuratura Rejonowa w Międzyrzeczu. Śledztwo ws. zatrucia zostało wszczęte z art. 165 kodeksu karnego, czyli sprowadzenia zagrożenia dla życia i zdrowia wielu osób. Jest to przestępstwo zagrożone kara od 6 miesięcy do 8 lat więzienia.

Więcej: www.tvn24.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH