Już w połowie lubuskich szkół dzieci na przerwach nie jedzą czekoladowych batonów, tylko owoce i warzywa.

Pilotażowy program „Owoce w szkole” obejmuje uczniów z klas I-III w polskich podstawówkach. Jego celem jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci przez wprowadzenie owoców i warzyw do codziennej diety i propagowanie zdrowego odżywiania – pisze Gazeta Wyborcza.

W tym roku szkolnym Polska dostała na program ponad 12 mln euro z Unii Europejskiej. W niektórych regionach program okazał się jednak nieopłacalny dla dostawców, bo owoce i warzywa trzeba umyć, poporcjować i hermetycznie zapakować, a zwrot poniesionych kosztów firmy dostaną dopiero po wielu miesiącach i rozliczeniu z Agencją Rynku Rolnego.

Na 345 lubuskich podstawówek umowy z dostawcami podpisało 168 szkół.

ARR określa dokładnie, co mają jeść dzieci: jabłka, gruszki, ogórki surowe, marchew, rzodkiewkę, paprykę, soki owocowe i warzywne.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH