Wraz z nastaniem upałów inspektorzy sanitarni notują coraz częściej ogniska zatruć pokarmowych. W tym roku Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie stwierdziła już ponad 250 przypadków zachorowań.

– Na początku roku zatrucia salmonellą pojawiały się sporadycznie. Teraz stwierdzamy ich najwięcej - stwierdza Janusz Słodziński, wojewódzki inspektor sanitarny w Lublinie. – Niestety, mimo powtarzanych od lat apeli, ludzie nie zachowują higieny przy przygotowywaniu posiłków. Zwłaszcza nieroztropnie postępują z jajami, które najczęściej są przyczyną zatruć.

Bakterie salmonelli zwykle znajdują się w drobiowym mięsie i właśnie w jajach. Należy dezynfekować je  albo sparzyć wrzątkiem skorupki. Należy starać się nie spożywać potraw z dodatkiem surowych jaj, np. mas do ciasta czy tatarów – podkreśla sanepid.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH