Łódzkie: inspekcja handlowa i Sanepid kontrolują szpitalne posiłki Nieprawidłowości wykryto w firmach dostarczających żywność trzem szpitalom Fot. Archiwum

Łódzka Inspekcja Handlowa sprawdziła cztery firmy kateringowe dostarczających dania do 28 szpitali w województwie łódzkim, a sanepid stołówki szpitalne wydające posiłki pacjentom.

"Celem kontroli była ocena nieprawidłowości w zakresie m.in. jakości surowców, półproduktów i potraw oraz oznakowania żywności, przestrzegania warunków magazynowania żywności i przydatności do spożycia” - podał Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej - informuje Dziennik Łódzki.

Nieprawidłowości wykryto w firmach dostarczających żywność trzem szpitalom: Instytutowi Stomatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, szpitalowi w Skierniewicach i szpitalowi im. Kopernika w Piotrkowie. Do jednego z tych szpitali firma wydała posiłki o niższej masie, niż deklarowała. Do dwóch lecznic nie przekazywała informacji "o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji". Inspekcja nie podaje, które firmy ukarała i z którymi szpitalami mają one umowę.

Sanepid odwiedził natomiast stołówki w 14 szpitalach w regionie. Stwierdzono przewagę mięsa i wędlin nad pozostałymi produktami oraz małe ilości warzyw i owoców z witaminą C. Wskazano też na niedobory żelaza oraz wapnia i nadmiar sodu w dziennych porcjach oraz zbyt dużą zawartość jaj, masła i śmietany w posiłkach.

Więcej: dzienniklodzki.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH