Łódź: ruszyła kampania na rzecz zdrowego żywienia w szkołach

Jak zdrowo, a zarazem tanio żywić dzieci w polskich szkołach chcą pokazać dyrektorom placówek i szkolnym kucharkom organizatorzy ogólnopolskiej kampanii "Szkolne smaki", która w środę (27 marca) rozpoczęła się w Łodzi.

Według specjalistów polskim dzieciom grozi epidemia otyłości, bowiem odżywiają się źle zarówno w szkole, jak i w domu. Organizatorzy kampanii "Szkolne smaki - Szkoły Dobrego Żywienia" stawiają sobie za cel zmianę jadłospisu w szkolnych stołówkach i sklepikach.

- Wiemy, że żywienie w szkołach jest na marnym poziomie i niestety marna jest również świadomość naszego społeczeństwa dotycząca tego, czym jest dobre, zdrowe jedzenie - mówił na konferencji inaugurującej projekt Grzegorz Łapanowski, jeden z bardziej znanych polskich kucharzy i prezes Fundacji "Szkoła na Widelcu".

Jego zdaniem, wynika to w głównej mierze z tego, że nie mamy spójnego systemu edukacji żywieniowej i kulinarnej. - Potrzebujemy, z jednej strony wiedzy, skąd jedzenie pochodzi, w jaki sposób powinno być robione i w jaki sposób powinna być skonstruowana dobra dieta, a z drugiej strony powinniśmy umieć przygotować prosty, szybki i zdrowy posiłek - dodał.

Kampania składać się będzie z cyklu 10 konferencji i warsztatów w całej Polsce. Jej organizatorami są Fundacje: Banku Ochrony Środowiska oraz "Szkoła na Widelcu". Podczas spotkań ze specjalistami od zdrowego żywienia dyrektorzy szkół i intendenci dowiedzą się jak ważne jest wprowadzenie zrównoważonego modelu żywienia w szkołach oraz otrzymają konkretne zestawy posiłków oraz zdrowych przekąsek do szkolnych sklepików.

Natomiast szkolne kucharki, kucharze lub przedstawiciele firm gotujących dla szkół wezmą udział w warsztatach kulinarnych. - Fundamentem systemu edukacji prozdrowotnej są szkoły. Szkoła ma za zadanie nie tylko uczyć zdrowego stylu życia, ale przede wszystkim musi mieć wzorcowe żywienie - mówiła wiceprezes Fundacji BOŚ Barbara Lewicka-Kłoszewska.

Według niej, szkoła musi zapewnić uczniom ciepły posiłek, możliwość długiej przerwy na zjedzenie śniadania; serwowane w szkołach posiłki powinny być zdrowe, czyli nie powinny być tłuste, słone czy słodkie, a ze sklepików powinno zniknąć "śmieciowe" jedzenie. Do tego szkoły powinny zorganizować dożywianie dzieci, których rodziców często nie stać na kanapki czy obiady w szkole.

Warsztaty "Szkolnych smaków" odbędą się w tym roku w 10 miastach; po Łodzi także w Katowicach, Lublinie, Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie, Gdańsku, Szczecinie, Bydgoszczy i Białymstoku.

Według organizatorów akcji z raportu firmy KPMG wynika, że w ciągu 20 lat czterokrotnie zwiększyła się w Polsce liczba młodych ludzi z nadwagą i otyłością. Badania, które objęły ponad 25 tys. łódzkich dzieci w wieku 7 - 18 lat wykazały nadwagę i otyłość u 19 procent młodych ludzi. Ponad 11 procent z nich miało podwyższone ciśnienie tętnicze, a niemal 5 procent cierpiało już na nadciśnienie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH