Łódź: menu z owadami pod lupą sanepidu

Kilka dni temu w OFF Piotrkowska w Łodzi otwarta została restauracja Insekt, serwująca dania z owadami. Menu zawierające m.in. świerszcze, karaczany i larwy mącznika trafiło jednak pod lupę sanepidu.

Przepisy sanitarne, na których opiera działalność Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łodzi, nie przewidują jedzenia owadów przez ludzi - informuje Gazeta Wyborcza.

Urszula Jędrzejczyk, państwowy powiatowy inspektor sanitarny w Łodzi zaznacza, że polskie prawo nie nadąża za kulinarnymi modami: w Polsce owady nie są uznawane jako środek spożywczy. Potrzebne są dokumenty potwierdzające, że serwowane owady są bezpieczne dla ludzi.  Dlatego na razie w Insekcie nie mogą być podawane ani świerszcze, ani karaczany.

Joanna Narożniak, rzeczniczka sanepidu w Warszawie podkreśla, że gdyby warszawski restaurator chciał otworzyć lokal z owadami, dostałby decyzję odmowną, bo zwyczajowo w Polsce owadów się nie jada.

Więcej: http://lodz.gazeta.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH