Lidl w Polsce nie sprzedawał mięsa francuskiego producenta SEB

Jak informowaliśmy wczoraj, (16 czerwca) siedmioro dzieci w Lille na północy Francji zatruło się mięsem zawierającym bakterię pałeczki okrężnicy (E.coli). Zakażone mrożone kotlety sprzedawano w supermarkecie niemieckiej marki Lidl. W Polsce Lidl nie sprzedawał tego produktu - informują przedstawiciele tej sieci marketów.

Według Regionalnej Agencji Zdrowia (ARS) z północnej Francji, znaleziona w Lille bakteria E.coli nie ma przypuszczalnie żadnego związku z epidemią EHEC w Niemczech, w wyniku której zmarło dotąd w Europie 38 osób.

Producent zakażonych kotletów mielonych, francuska firma SEB, poinformował, że w okolicach Lille, w północnym regionie Nord-Pas-de-Calais, wprowadził w ostatnich dniach na rynek partię 10 tys. sztuk tego towaru o nazwie "Steak Hachés". SEB zalecił już wszystkim francuskim sklepom wycofanie tej partii ze sprzedaży informując, że może być ona przyczyną zachorowań wywołanych bakterią E-coli u większej ilości osób w północnej Francji.

W związku z informacjami, które ukazały się w polskich mediach na temat wspomnianego mięsnego produktu, Lidl Polska w specjalnie wydanym oświadczeniu zapewnia, że produkt głęboko mrożony „Steak Hachés" francuskiego producenta SEB z Saint Dizier nigdy nie był sprzedawany przez sklepy tej sieci w naszym kraju.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH