Leczenie żywieniowe to korzyść dla pacjentów i całego systemu opieki zdrowotnej Dr Anna Zmarzły: - Opieka żywieniowa zmniejsza ogólne koszty leczenia o ok. 10-15 proc.; FOT. PTWP

- Obecnie leczeniem żywieniowym w warunkach domowych - zarówno dojelitowym, jak i pozajelitowym - objętych jest w Polsce ponad 7 tys. osób - informuje dr Anna Zmarzły, specjalista chorób wewnętrznych, kierownik Ośrodka Żywienia Klinicznego WSS im J. Gromkowskiego we Wrocławiu, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

- Leczenie żywieniowe w warunkach domowych przynosi nie tylko korzyści dla samych pacjentów, ale również pozwala zaoszczędzić olbrzymie kwoty całemu systemowi opieki zdrowotnej - mówi dr Anna Zmarzły.

- Szacuje się, że właściwie prowadzona opieka żywieniowa zmniejsza ogólne koszty leczenia o ok. 10-15 proc. U pacjentów objętych leczeniem żywieniowym występuje mniej powikłań, w tym zakażeń, a osoby te szybciej wracają do zdrowia i pracy zawodowej. Dzięki temu nie jest też konieczne angażowanie opiekunów - podkreśla ekspertka. Dodaje, że leczenie żywieniowe powinno być świadczeniem nielimitowanym.

Wypowiedź zarejestrowana podczas III Kongresu Wyzwań Zdrowotnych (HCC - Health Challenges Congress, Katowice, 8-10 marca 2018 r.).

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH