Lato coraz bliżej, zakażeń salmonellozą może być więcej Lato coraz bliżej, zakażeń salmonellozą może być więcej. Fot. Archiwum

Problem z salmonellozą nasila się. W I kwartale 2017 r. odnotowano 2249 przypadków tej choroby, aż o 22,6 proc. więcej niż rok wcześniej - wynika z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH.

Z początkiem tego roku doszło do gwałtownego pogorszenia statystyk. W I kwartale 2017 r. odnotowano już 2249 chorych, o 414 więcej niż w podobnym okresie ubiegłego r. Jednak zdecydowanie najwięcej przypadków zdarza się w II i III kwartale. Ma to związek z wyższymi temperaturami i mniejszym reżimem higienicznym w tych porach roku - zauważa Rzeczpospolita.

W wakacje funkcjonuje wiele punktów gastronomicznych. Do zakażenia salmonellozą dochodzi głównie przez kontakt lub spożycie zanieczyszczonej żywności. Bakterie najczęściej znajdowane są w drobiu, podrobach i produktach drobiarskich, jajach i ich przetworach (3,9 proc. próbek). Pałeczki giną podczas obróbki w wysokiej temperaturze (ok. 60 stopni Celsjusza).

Na początku roku doszło do dwóch masowych zatruć. W Zamościu 4 lutego na studniówce II LO zakaziły się bakteriami 54 osoby. 30 marca br. w przedszkolu w podwarszawskim Chotomowie poszkodowanych zostało ponad 100 dzieci oraz pracownicy. Sprawę bada Prokuratura Okręgowa Warszawa-Praga.

W Polsce, podobnie jak w innych krajach rozwiniętych, dominują salmonellozy jelitowe, powodowane głównie przez pałeczki Salmonella enteritidis. Choroba objawia się bólami brzucha, gorączką, biegunką, odwodnieniem, nudnościami, wymiotami.

Czytaj: www.rp.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH