Latem najwięcej zatruć i zakażeń pokarmowych

W okresie wakacyjnym służby sanitarne odnotowują największą liczbę zatruć i zakażeń pokarmowych. Powodem jest wysoka temperatura i fakt, że zbyt rzadko myjemy ręce.

Jak powiedziała gazecie dr Jolanta Szych, mikrobiolog z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, w tym roku nie pojawiły się żadne nowe bakterie. Natomiast wszystkie pozostałe są bardzo aktywne. Najwięcej jest zakażeń i zatruć spowodowanych salmonellą – około 9 tys. rocznie.

Polacy zatruwają się też jersinią, która w agresywnej, nowej mutacji trafiła do nas kilka lat temu ze Stanów Zjednoczonych. Epidemiolodzy uderzyli na alarm, gdy w zeszłym roku zanotowali aż kilkadziesiąt zakażeń w całym kraju.

Czego nie wolno? Przechowywać jedzenia długo w lodówce – niska temperatura nie chroni przed namnażaniem się bakterii. Nie należy też trzymać surowego mięsa razem z potrawami, które je się na surowo.

Więcej: www.rp.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH