Kujawsko-Pomorskie: w NFZ uruchomiono Stanowisko Promocji Zdrowia i Profilaktyki 16 października w ramach Środy z Profilaktyką w oddziale Funduszu w Bydgoszczy uroczyście, w obecności mediów uruchomiono Stanowisko Promocji Zdrowia i Profilaktyki. Fot. Kujawsko-Pomorski OW NFZ

W czwartek, 16 października w Kujawsko-Pomorskim Oddziale Wojewódzkim NFZ uruchomiono Stanowisko Promocji Zdrowia i Profilaktyki.

Jak informuje Barbara Nawrocka, rzecznik oddziału Funduszu w Bydgoszczy, do zadań nowo powstałej komórki będzie należało przede wszystkim promowanie zdrowia i postaw prozdrowotnych oraz działania z zakresu profilaktyki zdrowotnej, takie jak udzielanie pacjentom informacji i rozdawanie materiałów informacyjnych o programach profilaktycznych realizowanych na terenie województwa finansowanych przez NFZ i inne instytucje.

Kolejne czynności, którymi zajmą się osoby obsługujące ww. stanowisko to: zbieranie informacji na temat zdrowotnych programów profilaktycznych realizowanych na terenie województwa, utrzymywanie kontaktu z instytucjami finansującymi programy profilaktyczne, aktualizowanie informacji o zasadach korzystania z danego programu profilaktycznego oraz aktualizowanie listy wykonawców danego programu profilaktycznego.

Zainteresowani będą mogli również skorzystać z badań pacjenta przy pomocy urządzeń pomiarowych, znajdujących się na wyposażeniu Stanowiska Promocji Zdrowia i Profilaktyki, tj. ciśnieniomierz, specjalistyczna waga (BMI), z pomocy przy założeniu konta na portalu diety.nfz.gov.pl, a także przy doborze optymalnej diety z ww. portalu.

Zatrudnieni pracownicy będę także pełnić nadzór nad zawieraną współpracą z organizacjami pacjenckimi i dbać o opracowywanie i koordynowanie harmonogramu dyżurów przedstawicieli organizacji pacjenckich w siedzibie oddziału NFZ, dbać o komfortową realizację dyżurów przedstawicieli organizacji pacjenckich, zbierać i aktualizować materiały informacyjno-edukacyjne pochodzące od organizacji pacjenckich, z którymi zawarto współpracę.

Stanowisko będzie czynne od poniedziałku do piątku, w godzinach 8-16, w sali nr 10.4 na parterze w siedzibie NFZ. Pacjentami będzie zajmowała się mgr Daria Kosmecka, specjalista dietetyk kliniczny.

Drodzy Użytkownicy!