Kraków: Sanepid sprawdził, czy drożdżówki w sklepach spełniają wymagania MZ Niektóre próbki spełniały wymagania, inne - nie Fot. Archiwum

Pracownicy sanepidu sprawdzali, czy drożdżówki sprzedawane w sklepach mieszczą się w kryteriach określonych w rozporządzeniu ministra zdrowia i mogłyby być dostępne w szkolnych sklepikach.

Sanepid pobrał do badań próbki bułek z kruszonką, drożdżówek z serem i z marmoladą. Według rozporządzenia ministra zdrowia w 100 gramach drożdżówki nie może być więcej niż 15 gramów cukru, 10 gramów tłuszczu i 1,2 grama soli - informuje Radio Kraków.

Elżbieta Kuras, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie zaznacza, że niektóre próbki spełniały wymagania, inne - nie. Dodaje, że może nie będzie konieczne produkowanie specjalnych drożdżówek do sklepików w szkołach, ponieważ odpowiednie słodkie pieczywo jest już na rynku.

Więcej: radiokrakow.pl

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH