Kanada: wycofują skażone mięso ze sklepów

Ponad 1500 rodzajów produktów z mięsa wołowego, dostarczanych przez jedną kanadyjską firmę, wycofano ze sklepów ze względu na skażenie bakterią Escherichia coli. To największa tego typu operacja w historii Kanady. Sprawa trafiła na forum parlamentu.

Zagrożenie zakażeniem E. coli, które niekiedy prowadzi do upośledzenia funkcji nerek, jest realne; potwierdzono już przypadki zachorowań związanych z produktami firmy XL Foods. Sprawa ta jest od kilku dni wśród najważniejszych tematów w kanadyjskich mediach. Mieszcząca się w Brooks w prowincji Alberta przetwórnia mięsa została zamknięta, pracują w niej inspektorzy Canadian Food Inspection Agency (CFIA).

Sprawa ma wymiar nie tylko sanitarny i gospodarczy, ale także polityczny. Na razie bowiem nikt nie wytłumaczył, dlaczego kanadyjska inspekcja sanitarna najpierw wstrzymała transporty z XL Foods do Stanów Zjednoczonych, a dopiero trzy dni później do sklepów kanadyjskich.

XL Foods eksportowała swoje produkty do 41 stanów USA i miesiąc temu amerykańskie służby graniczne oraz kanadyjska inspekcja sanitarna wykryły bakterię E. coli w partii mięsa. Kontrolerzy zaczęli sprawdzać inne partie i 13 września CFIA wydała producentowi zakaz eksportu do USA. Jednak dopiero trzy dni później o zagrożeniu powiadomiono kanadyjskich konsumentów. Samą przetwórnię w Albercie zamknięto dopiero 27 września.

XL Foods wydało oświadczenie, w którym zapewniło, że bierze pełną odpowiedzialność za wycofanie swoich produktów. Na razie wiadomo tylko, że zawiodły procedury bezpieczeństwa. Przynajmniej kilkudziesięciu klientów, w tym osoby, które zachorowały po spożyciu produktów XL Foods, postanowiło wnieść do sądu pozew zbiorowy przeciwko firmie.

Poprzedni przypadek skażenia produktów mięsnych na dużą skalę miał miejsce w Kanadzie cztery lata temu w zakładach Maple Leaf Foods w Toronto. Wówczas zachorowało kilkaset osób.

"National Post" przypomniał też przypadki skażenia wody bakterią E. coli pochodzącą ze zwierzęcych odchodów 12 lat temu w Walkerton w prowincji Ontario. Ironia losu polega na tym, że to właśnie kanadyjski naukowiec z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej Brett Finlay jest twórcą jednej z dwóch istniejących szczepionek przeciw E. coli u krów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH