MAK/Rynek Zdrowia | 07-08-2019 16:57

Kampania społeczna: eksperci przypominają fakty dotyczące karmienia piersią

Każda przyszła mama staje przed wyborem metody żywienia swojego dziecka. Wyboru tego powinna dokonać przy pełnej znajomości faktów, bez względu na społeczną presję. Eksperci zaangażowani w kampanię społeczną #PiersiąZdrowiej! przypominają bardziej i mniej znane fakty dotyczące karmienia naturalnego, które mogą pomóc matkom w dokonaniu świadomego wyboru.

FOT. Shutterstock; zdjęcie ilustracyjne

Karmienie piersią to najbardziej naturalny sposób żywienia noworodków i niemowląt. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje wyłączne karmienie piersią przez sześć miesięcy oraz jego kontynuację do ukończenia drugiego roku życia dziecka i dłużej przy jednoczesnym wprowadzaniu pokarmów uzupełniających.

Karmienie piersią jest tanie i wygodne. Mleko matki jest zawsze gotowe do podania dziecku, w każdym miejscu - w domu, w sklepie, u babci w odwiedzinach czy w podróży. Koszty są niewielkie, bo poza zdrowym odżywianiem przez kobietę i początkowym zainwestowaniu w doradcę laktacyjnego, choć nie zawsze jest niezbędny, dobrą bieliznę oraz wielorazowe wkładki laktacyjne, nie potrzeba niczego więcej.

Karmienie naturalne pogłębia też relację matki z dzieckiem, co rzecz jasna procentuje w przyszłości. Ma też szereg korzyści zdrowotnych zarówno dla dziecka, jak i dla matki. Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia podkreślają, że promowanie naturalnego karmienia oraz ochrona i wspieranie matek karmiących piersią stanowi jedną z najbardziej efektywnych strategii poprawiających stan zdrowia ludzkości. Karmienie naturalne zmniejsza bowiem ryzyko zachorowania na: cukrzycę typu II, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, osteoporozę, reumatoidalne zapalenie stawów, depresję, jak również na raka piersi i raka jajnika.

Świadomość profilaktycznej wartości karmienia piersią wydaje się w obecnych czasach kluczowa. Amerykański Narodowy Instytut Nowotworów szacuje, że do 2030 r. w USA o 50% wzrośnie roczna zachorowalność na raka piersi. Co istotne, wśród czynników zwiększających ryzyko zachorowania na hormononiezależnego raka piersi są tendencje, które wyraźnie widać również w Polsce - są to późny wiek urodzenia pierwszego dziecka oraz sztuczne karmienie noworodków.

- Dlaczego karmienie piersią zmniejsza ryzyko raka? Otóż wytwarzanie mleka przez 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu ogranicza zdolność komórek piersi do niewłaściwego zachowania. Ponadto większość kobiet ma mniej cykli miesiączkowych podczas karmienia piersią, co skutkuje niższym poziomem estrogenów - mówi Kamil Zalewski, ginekolog onkolog ze Świętokrzyskiego Centrum Onkologii, prezydent Europejskiej Sieci Młodych Ginekologów Onkologów.

Dodaje, że ostatnio dominują dwie hipotezy tłumaczące ochronne działanie karmienia piersią na ryzyko rozwoju nabłonkowego raka jajnika. Jedna z nich sugeruje, że z regularnie powtarzająca się owulacja jest niejako przyczyną powtarzających się urazów jajnika, co może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworu. W czasie karmienia piersią owulacja jest zatrzymana i to właśnie może działać ochronnie.

- Druga hipoteza sugeruje, że nadmierne stężenia gonadotropin zwiększa ryzyko rozwoju raka jajnika poprzez zwiększoną stymulację wydzielania estrogenów. W czasie karmienia piersią w odpowiedzi na drażnienie brodawki hamowane jest uwalnianie gonadotropin co prowadzi do niskiego stężenia estrogenów i wywołuje stan względnego "spokoju" w jajnikach - tłumaczy Kamil Zalewski.

Celem kampanii #PiersiąZdrowiej, którą prowadzona jest w ramach Światowego Tygodnia Karmienia Piersią (1-7 sierpnia), jest przede wszystkim rozpowszechnienie faktów o wpływie karmienia piersią na profilaktykę nowotworową piersi i jajnika. Więcej o kampanii na stronie: www.piersiazdrowiej.pl.

Eksperci przypominają, że:
• Karmienie piersią przez 20 miesięcy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jajnika o 50%
• Ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika jest o 30% wyższe u kobiet, które nigdy nie karmiły piersią
• Każde 5 miesięcy karmienia piersią zmniejsza ryzyko raka piersi o 2%, a każde 12 miesięcy - o 4,3%.
• Im dłuższy okres karmienia, tym mniejsze ryzyko zachorowania zarówno przed, jak i po menopauzie.