KE zniosła ostrzeżenie ws. hiszpańskich ogórków

Podejrzewano, że warzywa te są źródłem skażenia bakteriami EHEC - poinformowało w środę (1 czerwca) hiszpańskie ministerstwo zdrowia.

"Komisja Europejska zniosła ostrzeżenie sanitarne dotyczące ogórków pochodzących z Almerii, wydane po opublikowaniu błędnego raportu władz niemieckich" - napisał resort zdrowia w komunikacie.

Decyzja ta jest "bardzo ważnym krokiem umożliwiającym jak najszybszy powrót ku normalności w hiszpańskim sektorze rolnym" - dodało ministerstwo.

Władze landu Hamburg poinformowały 26 maja, że w próbkach ogórków sałatkowych z Hiszpanii stwierdzono obecność groźnej bakterii EHEC, która jest przyczyną fali zatruć pokarmowych w Niemczech. We wtorek hamburska senator ds. zdrowia Cornelia Pruefer-Storcks przyznała, że testy laboratoryjne wykazały, że typ bakterii EHEC wykryty na sprzedawanych w Hamburgu ogórkach z Hiszpanii raczej nie jest przyczyną fali zatruć pokarmowych w Niemczech.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH