Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko osłabienia wzroku u seniorów

By zmniejszyć ryzyko osłabienia wzroku, starsze osoby muszą spożywać więcej ryb - doszli do wniosku naukowcy Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore (USA).

 Wyniki ich badań opublikowano w najnowszym wydaniu pisma „Oftalmologia".

– Jak wykazują nasze eksperymenty, starsze osoby, spożywające duże ilości ryb, zawierających kwas omega-3, są mniej narażone na starcze osłabienie wzroku – powiedziała Bonnelen Svanor kierująca prowadzącą badania grupą naukowców.

W kwasy tłuszczowe omega-3 są szczególnie bogate łosoś, makrela i tuńczyk - podkreślają specjaliści.

Podczas badań naukowcy przeanalizowali dane dotyczące ponad 2,5 tys. osób w wieku od 65 do 84 lat, regularnie badanych oftalmologicznie. Jak się okazało, starsi ludzie, którzy jedli przynajmniej jedną porcję tych gatunków ryb w tygodniu, o 60 proc. rzadziej doznawali starczej utraty wzroku niż ci, którzy rzadziej spożywali ryby.

Naukowcy zamierzają zalecić seniorom nie tylko jedzenie ryb, ale także zażywanie produktów spożywczych i suplementów zawierających kwas omega-3.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH