Japonia: śmiertelne zatrucia marynowaną kapustą skażoną E. coli

Sześć osób zmarło w północnej Japonii w następstwie zakażenia się bakterią - pałeczką okrężnicy (E.coli), która znajdowała się w marynowanej kapuście pekińskiej. Ponad 100 osób doznało ciężkiego zatrucia - powiadomiły w sobotę (18 sierpnia) lokalne władze.

Władze prefektury Hokkaido zaznaczają, że marynowaną pekińską kapustę produkowano tu i na miejscu sprzedawano. O pierwszych zachorowaniach informowano około 10 dni temu.

Większość ofiar to osoby w podeszłym wieku, mieszkańcy domów opieki, ale zmarła także 4-latka z Sapporo, która na kilka dni przed śmiercią jadła kapustę.

Władze wszczęły dochodzenie. Nie wyklucza się, że powodem skażenia produktu chorobotwórczą bakterią mogła być niewystarczająca sterylizacja opakowań.

W roku 2011 wskutek zakażenia szczególnie zjadliwym szczepem E. coli (EHEC) w Europie zmarło ponad 50 osób. Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH