W całej Japonii potwierdzono ponad 1000 przypadków zatruć u osób, które zjadły mrożone gotowe dania zanieczyszczone pestycydami - poinformowała w środę, 8 stycznia agencja Jiji. Dzień wcześniej, we wtorek informowano o ponad 360 skargach dotyczących zachorowań.

Japońskie media obszernie zajmują się skandalem, co zachęca do zgłaszania się kolejne poszkodowane osoby. 

W sumie ponad 1000 ludzi z niemal wszystkich japońskich prefektur sygnalizowało wymioty, biegunkę i inne dolegliwości układu pokarmowego. Ponad 200 przypadków zachorowań stwierdzono na wyspie Hokkaido, na północy Japonii.

Pod koniec grudnia 2013 roku oddział japońskiej grupy Maruha Nichiro Holdings podał, że w wielu mrożonych artykułach, produkowanych w prefekturze Gunma, na północny zachód od Tokio, wykryto zbyt wysoki poziom środka owadobójczego malation. Firmę zaalarmowali klienci zaniepokojeni specyficznym zapachem mrożonych dań.

Podejrzane produkty, głównie mrożone krokiety i pizze, wycofano ze sklepowych półek, ale klienci nadal mogą mieć zapasy w domach. 

Trwa wycofywanie w sumie ponad 6,4 mln mrożonek, ale do tej pory zwrócono tylko ok. 1,5 mln z nich. 

Wszczęto śledztwo mające na celu wyjaśnienie źródła zanieczyszczenia mrożonych produktów. W Japonii normy dotyczące higieny w przemyśle spożywczym są dość wyśrubowane, dlatego obecna fala zatruć wywołała w kraju głębokie zaniepokojenie.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH