Inspekcja Sanitarna apeluje: zbierajmy grzyby, które znamy Muchomor sromotnikowy Fot. Archiwum RZ

Mazowiecka Inspekcja Sanitarna apeluje by zbierać tylko te grzyby, które znamy. Zwraca też uwagę, że nie należy zbierać bardzo młodych grzybów blaszkowych.

P.o. kierownika oddziału promocji zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie Marlena Skorupka-Dziedzic przypomniała, by nie zbierać młodych grzybów i nie ucinać samych kapeluszy, ponieważ zakończenie trzonu lub wykształcone cechy morfologiczne pomagają w odróżnieniu poszczególnych gatunków grzybów.

Nie należy się również kierować kolorem grzybów.

- Mogą one różnie wyglądać: zależy to od tego, na jakim podłożu rosną i jak duże jest nasłonecznienie - wyjaśniła.

Nie powinno się również oceniać grzybów na podstawie smaku i zapachu.

- Osoby, które przeżyły zatrucie muchomorem sromotnikowym, mówiły potem, że smaczniejszego grzyba nie jadły. Ma on lekko orzechowy, migdałowy smak - dodała Skorupka-Dziedzic.

Specjaliści przypominają, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka.

Inspekcja Sanitarna zaleca, by zbierać wyłącznie grzyby, co do których nie mamy wątpliwości. Warto też korzystać z atlasów grzybów. Początkujący grzybiarze powinni zbierać jedynie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Szczególną ostrożność należy wykazać przy zbieraniu grzybów, których blaszki są białe, biało-kremowe i kremowe.

Inspekcja Sanitarna zwraca uwagę, że istnieje wiele nieprawdziwych opinii na temat zatruć grzybami. Nie jest np. prawdą, że grzyby trujące są gorzkie i sinieją po przekrojeniu, a także, że wielokrotne gotowanie, smażenie, suszenie, moczenie lub marynowanie grzybów sprawia, że przestają być trujące.

 

 

 

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH