Inspekcja Sanitarna apeluje: zbierajmy grzyby, które znamy Muchomor sromotnikowy Fot. Archiwum RZ

Mazowiecka Inspekcja Sanitarna apeluje by zbierać tylko te grzyby, które znamy. Zwraca też uwagę, że nie należy zbierać bardzo młodych grzybów blaszkowych.

P.o. kierownika oddziału promocji zdrowia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie Marlena Skorupka-Dziedzic przypomniała, by nie zbierać młodych grzybów i nie ucinać samych kapeluszy, ponieważ zakończenie trzonu lub wykształcone cechy morfologiczne pomagają w odróżnieniu poszczególnych gatunków grzybów.

Nie należy się również kierować kolorem grzybów.

- Mogą one różnie wyglądać: zależy to od tego, na jakim podłożu rosną i jak duże jest nasłonecznienie - wyjaśniła.

Nie powinno się również oceniać grzybów na podstawie smaku i zapachu.

- Osoby, które przeżyły zatrucie muchomorem sromotnikowym, mówiły potem, że smaczniejszego grzyba nie jadły. Ma on lekko orzechowy, migdałowy smak - dodała Skorupka-Dziedzic.

Specjaliści przypominają, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka.

Inspekcja Sanitarna zaleca, by zbierać wyłącznie grzyby, co do których nie mamy wątpliwości. Warto też korzystać z atlasów grzybów. Początkujący grzybiarze powinni zbierać jedynie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Szczególną ostrożność należy wykazać przy zbieraniu grzybów, których blaszki są białe, biało-kremowe i kremowe.

Inspekcja Sanitarna zwraca uwagę, że istnieje wiele nieprawdziwych opinii na temat zatruć grzybami. Nie jest np. prawdą, że grzyby trujące są gorzkie i sinieją po przekrojeniu, a także, że wielokrotne gotowanie, smażenie, suszenie, moczenie lub marynowanie grzybów sprawia, że przestają być trujące.

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.