Indie: pestycydy w obiedzie, którym śmiertelnie zatruły się dzieci

Analizy próbek oleju jadalnego i pozostałości jedzenia ze szkolnej stołówki w indyjskim stanie Bihar, w którym w tym tygodniu 23 dzieci zmarło po zatruciu się obiadem, wykazały "bardzo toksyczny" poziom pestycydów - poinformowała w sobotę tamtejsza policja.

Do zbiorowego zatrucia doszło we wtorek w miejscowości Masrakh w stanie Bihar. Zmarło 23 dzieci w wieku od pięciu do 12 lat; wiele innych zachorowało. Do tej pory nikogo nie aresztowano.

Dzieci zjadły posiłek składający się z ryżu, ziemniaków i soczewicy.

Przedstawiciel policji w mieście Patna, stolicy Biharu, Ravinder Kumar powiedział, że stężenie toksycznej substancji w badanych próbkach było ponad pięć razy silniejsze niż w przypadku dostępnego w sprzedaży pestycydu.

Władze odkryły zbiornik ze środkiem owadobójczym w miejscu przygotowywania szkolnych posiłków, w pobliżu pojemników z olejem roślinnym; nie wiadomo jednak, czy właśnie ten zbiornik był źródłem zatrucia żywności.

Indyjski program podawania dzieciom szkolnych posiłków jest jednym z największych tego typu na świecie. Władze stanowe same decyduję o rodzaju obiadów i harmonogramie ich podawania w zależności od lokalnych uwarunkowań i dostępności produktów żywnościowych. Obecnie program obejmuje ok. 120 milionów uczniów i jest postrzegany jako zachęta dla biednych rodzin, by wysyłały dzieci do szkół. Według indyjskiego rządu niemal połowa dzieci w tym kraju cierpi z powodu niedożywienia.

W sobotę w szpitalu przebywało nadal 24 dzieci i kucharz, ale według lekarzy ich życiu nic już nie zagraża.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH