"I ty możesz zostać dietetykiem" Wystarczy kurs Na stronie Ministerstwa Zdrowia widnieje wykaz uczelni kształcących dietetyków na poziomie akademickim. Fot. archiwum RZ

Jeden z pierwszy wyników po wpisaniu w wyszukiwarkę ''kurs dietetyki'', to link do strony mającej w nazwie słowa instytut i dietetyki. W ofercie trzy kursy: dietetyki podstawowej, dietetyki zaawansowanej i dietetyka. Aby rozpocząć pierwszy nie trzeba mieć nawet ukończonej szkoły średniej/zawodowej. Szkolenie można ukończyć w 2-3 dni.

Chcąc ukończyć kurs należy zdać testy oraz napisać pracę zaliczeniową, która powinna zawierać ''1-2 strony a4 napisane osobiście przez kursanta''. Może nie osobiście? Spokojnie - nikt tego nie sprawdzi, w dodatku ''nigdzie nie ma zapisu, że był to kurs internetowy''. Wzór nie przewiduje takich adnotacji.

Jeszcze tylko zapewnienie, że zaświadczenia o ukończeniu kursów oraz dyplom ''są dożywotnie (...) Nie wymagają dodatkowych uaktualnień'' i można zakładać gabinet. Nie mamy pieniędzy na kurs (koszt 599-699 zł), a jesteśmy bezrobotni, jest rozwiązanie - możemy skorzystać z dofinansowania Urzędu Pracy.

To tylko jedna z wielu ofert kursów. Zmieniają się tylko cena, nazwy, godziny (te dłuższe kursy to 60 godzin) oraz lista miejsc, gdzie można po kursach podjąć pracę. A można m.in. w ''placówkach ochrony zdrowia, poradniach żywieniowych, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego, zakładach żywienia zbiorowego, placówkach sportowych, szkolnictwie (...)''. Nie może też zabraknąć zapewnienia, że ''po ukończeniu szkolenia uczestnik kursu może otworzyć własną działalność gospodarczą''.

Teoretycznie możemy trafić w ręce osoby z podstawowym wykształceniem, która po okresie bezrobocia postanowiła wziąć się za coś obecnie intratnego, czyli... otworzyć gabinet dietetyka.

Przepisy są, ale tylko dla placówek publicznych
Dr Danuta Gajewska, prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki w rozmowie z Rynkiem Zdrowia wskazuje, że zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2011 r. jest oczywiste, kto w Polsce może wykonywać zawód dietetyka, ale regulacje te dotyczą tylko podmiotów leczniczych niebędących przedsiębiorcami.

Przypomina, że na przestrzeni ostatnich lat pojawiały się pomysły regulacji, ale też deregulacji tej profesji. Zmieniały się także przepisy dotyczące kształcenia dietetyków, które prowadzono zarówno w systemie kształcenia zawodowego (do 2014 r.), jak również na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, specjalność żywienie człowieka (do 2007 r.) oraz kierunku dietetyka.

- Aktualnie, uzyskanie tytułu dietetyka jest możliwe wyłącznie po ukończeniu studiów na poziomie licencjata i magistra na kierunku dietetyka. Należy podkreślić, że podjęcie studiów magisterskich na kierunku dietetyka jest możliwe wyłącznie po ukończeniu studiów licencjackich na tym kierunku. Nie ma na razie kształcenia specjalizacyjnego dietetyków - wyjaśnia dr Gajewska.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH