Gimnazjaliści poznają zasady zdrowego żywienia Po takim jedzeniu, nieco aktywności fizycznej nie zaszkodzi.

Słone potrawy, kotlet schabowy, lazania i pizza - to dania, które najchętniej jedzą uczniowie gimnazjów - wynika z badania przeprowadzonego w ramach programu "Trzymaj formę".

Program od trzech lat organizuje przez Główny Inspektorat Sanitarny i Polska Federacja Producentów Żywności. Ma na celu edukację młodych ludzi w kwestiach zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Uczestniczą w nim głównie uczniowie gimnazjów – informuje PAP.

W akcji bierze udział 6 tys. szkół.

– Edukacja nie opierała się na żadnych zakazach czy nakazach, to jest wyłącznie kreowanie wiedzy na rzecz zbilansowanej diety i aktywności fizycznej, na zasadzie zupełnie dobrowolnej, na zasadzie uczestnictwa młodzieży w promowaniu tych zasad. Ten program jest inwestycją w zdrowie ludzi, którzy teraz są młodymi, ale za chwilę będą dorosłymi i będą mieć dzieci – mówi Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności.

W Polsce 5,2 proc. młodzieży ma problem z otyłością, a 10 proc. z nadwagą.

– Na otyłość nie ma leku. Nie ma diety cud, nie ma suplementów diety. Jest tylko prawidłowy styl życia. A więc zbilansowanie wysiłku fizycznego z dietą – podkreśla prof. Krzysztof Krygier ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH