GIS/Rynek Zdrowia | 01-08-2019 16:40

GIS wycofał partię mąki bezglutenowej z powodu... wykrycia glutenu

Główny Inspektorat Sanitarny w czwartek (1 sierpnia) poinformował o wycofaniu produktu pn. Mąka owsiana bezglutenowa, 400 g, z powodu wykrycia glutenu na poziomie >20 mg/kg. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Osoby z alergią/nietolerancją na gluten nie powinny spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu - informuje GIS. Fot. Materiały prasowe

Komunikat dotyczy produktu Mąka owsiana bezglutenowa, 400 g, producent: Denver Food Sp. z o.o. Sp. K, ul. Pogodna 11, 84-240 Reda; numer partii - E040619; data minimalnej trwałości - 27/02/2020.

W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 ''sformułowanie ''bezglutenowy'' można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu''.

Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Więcej: gif.gov.pl