GIS: w czasie wakacji więcej zatruć pokarmowych

Wakacje to czas, w którym wzrasta liczba zatruć pokarmowych oraz zakażeń związanych z kontaktem ze zwierzętami - przypomina Główny Inspektorat Sanitarny i apeluje o przestrzeganie zasad higieny.

Rzecznik GIS Jan Bondar podkreśla, że nie należy spożywać żywności przechowywanej w niewłaściwych warunkach termicznych. Przypomina o konieczności mycia rąk przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, przed każdym posiłkiem, każdorazowo po wyjściu z toalety. Zwraca też uwagę na potrzebę systematycznego odrobaczania psów i mycia rąk po kontakcie ze zwierzętami.

Do najczęstszych chorób, których występowanie nasila się latem, należy salmonelloza. Zakażenie może przybierać różne postaci kliniczne w zależności od właściwości zarazka i dawki zakażającej oraz stanu odporności człowieka (u zdrowych osób zakażenie małą dawką może przebiegać bezobjawowo). Zwykle objawy to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, wymioty, odwodnienie. Znacznie cięższy przebieg obserwuje się u dzieci i osób w podeszłym wieku, a także z obniżoną odpornością. W zależności od dawki zakażającej objawy mogą rozwinąć się w czasie od 6 godzin do 7 dni od spożycia.

Inną z chorób, przed którą przestrzega GIS, jest jersinioza występująca głównie u dzieci. Najczęstsze objawy to gorączka, bóle brzucha i biegunka, często z domieszką krwi. Pojawiają się 4-7 dni po zakażeniu i mogą trwać od 1 do 3 tygodni lub dłużej. U starszych dzieci i osób dorosłych występuje ból po prawej dolnej stronie brzucha i gorączka. Są to objawy, które są często mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego.

U niewielkiego procenta osób zakażonych występują komplikacje, tj. wysypka na skórze, bóle stawów, sepsa. Stwierdzono również zgony z powodu jersiniozy. Do zakażenia może dochodzić na skutek spożycia skażonej żywności, mleka i wody, poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami i zakażonymi ludźmi.

Groźna jest także bąblowica, powodowana przez larwy gatunku tasiemca, osiedlające się w narządach wewnętrznych. Postać dojrzała tasiemca występuje w jelitach domowych i dzikich zwierząt mięsożernych. Źródłem zarażenia w warunkach polskich są psy i lisy rozsiewające jaja tasiemca.

GIS przypomina, że bliski kontakt z przyrodą sprzyja chorobom przenoszonym przez kleszcze. Warto zatem sięgać po repelenty, a udając się do lasu, pamiętać o zabezpieczeniu skóry rąk i nóg. Po powrocie do domu należy dokładnie obejrzeć całe ciało, aby mieć pewność, że jest wolne od kleszczy.

Gdy znajdziemy kleszcza w skórze, trzeba go jak najszybciej usunąć, np. za pomocą pęsety. Należy mocno chwycić owada i pewnym ruchem go oderwać (nie obracać). Nie należy stosować oleju, kremu, wazeliny itp. W przypadku problemów z usunięciem kleszcza trzeba zgłosić się do lekarza.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH