GIS: uwaga na choroby groźne w czasie upałów

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że żywność należy przechowywać w odpowiednich warunkach termicznych.

Źle przechowywane w trakcie upałów produkty spożywcze szybciej się psują, a ich zjedzenie może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

– Wysokie temperatury sprzyjają temu, że artykuły spożywcze szybciej się psują. Szczególnie przetwory z jajek, mięsa, ryby i nabiał. Konieczne jest ich przechowywanie w odpowiednich warunkach termicznych, zarówno przez sprzedawców, jaki i w domach. Sprzedawcom, którzy nie zapewniają stosownych warunków przechowywania żywności grożą kary – podkreśla rzecznik GIS, Jan Bondar.

I dodaje, że do trzech czwartych zatruć pokarmowych dochodzi w domach, np. podczas przyjęć rodzinnych. Aby uchronić się przed zatruciem, produkty spożywcze powinniśmy przechowywać w lodówce. Trzeba także uważać na mięso, które grillujemy, by nie było ono niedopieczone lub pozostawione na świeżym powietrzu w wysokiej temperaturze. Należy myć owoce i warzywa.

Aby skutecznie zapobiegać zakażeniom należy przede wszystkim przestrzegać podstawowych zasad higieny. Chodzi zwłaszcza o mycie rąk przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, przed każdym spożyciem posiłku, każdorazowo po wyjściu z toalety. Trzeba też dokładnie myć przedmioty służące do przygotowywania żywności i chronić kuchnię przed owadami i innymi zwierzętami, a podczas przygotowywania oddzielać surowe mięso i drób od gotowej do spożycia żywności.

Służby sanitarne przypominają również o konieczności systematycznego odrobaczania psów i mycia rąk po kontakcie ze zwierzętami. Wskazane jest też dokładne mycie owoców leśnych przed ich spożyciem (szczególnie jagód i nisko rosnących owoców, które mogą być zanieczyszczone odchodami lisa, co może wywołać zakażenie bąblowicą).

Do najczęstszych chorób, który występowania nasila się latem, należy salmonelloza. Zakażenie może przybierać różne postacie kliniczne w zależności od właściwości zarazka i dawki zakażającej oraz stanu odporności człowieka (u zdrowych osób zakażenie małą dawką może przebiegać bezobjawowo). Zwykle objawy to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, wymioty, odwodnienie. Znacznie cięższy przebieg obserwuje się u dzieci i osób w podeszłym wieku, a także z obniżoną odpornością. W zależności od dawki zakażającej objawy mogą rozwinąć się w czasie od 6 godzin do 7 dni od spożycia.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH