GIS: służby sanitarne kontrolują targowiska i hurtownie warzyw

Służby sanitarne kontrolują targowiska i hurtownie warzyw, pobierane są próbki do badań mikrobiologicznych - poinformował we wtorek (31 maja) Główny Inspektorat Sanitarny.

GIS zapewnia, że obecnie w Polsce nie ma przypadków zatruć przypominających zachorowania z Niemiec. Służby sanitarne informują, że monitorują sytuację i są w stanie podwyższonej gotowości. Apelują o zachowanie higieny, częste mycie rąk oraz warzyw, także po ich obraniu.

W Niemczech odnotowano już 1,2 tys. zachorowań wywołanych przez bakterie EHEC, czyli groźny szczep pałeczki okrężnicy Escherichia coli. Nie jest znane źródło zatruć, w niektórych przypadkach dochodziło do nich po zjedzeniu sałaty, ogórków i surowych pomidorów - ogórki pochodziły z Hiszpanii. Liczba ofiar śmiertelnych zakażenia wzrosła do 14. Przypadki zatruć odnotowano także we Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Holandii.

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa (sałata, brokuły, pomidory, ogórki itp.), surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną w wyniku zaniedbań higienicznych, a także kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Eksperci podkreślają, że zakażenia wywołane szczepem pałeczki okrężnicy Escherichia coli mogły być spowodowane przez bakterie występujące np. w naturalnym nawozie używanym do uprawy ogórków.

Sanepid wydał specjalne zalecenia dla lekarzy. W przypadku podejrzenia zachorowania wskazane jest wykonanie badań w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny. W przypadku rozpoznania u pacjenta krwawej biegunki lub zespołu hemolityczno-mocznicowego lekarze powinni zgłaszać to do powiatowego inspektora sanitarnego.

GIS zaleca osobom wyjeżdżającym do Niemiec unikanie spożywania surowych warzyw (ogórków, pomidorów i sałaty). Służby sanitarne podkreślają, że wskazana jest szczególna ostrożność w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia - chodzi przede wszystkim o ich dokładne mycie.

Niemieckie władze nadal poszukują źródeł zakażeń. Szef berlińskiego Instytutu im. Roberta Kocha ponownie zalecił powstrzymanie się od spożywania warzyw na surowo, szczególnie na północy Niemiec. Jego zdaniem mycie warzyw nie zapewnia 100-procentowej ochrony.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH