GIS: dotychczas ponad 15 tys. kontroli ws. soli technicznej

Przemysław Biliński, główny inspektor sanitarny, poinformował, że Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła dotychczas ponad 15 tys. kontroli ws. wprowadzenia do obrotu soli technicznej jako spożywczej.

W wydanym w poniedziałek (26 marca) komunikacie inspektor przypomniał, że nie ma możliwości wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych po spożyciu produktów, do których sól techniczna była wykorzystywana przez przemysł spożywczy i "nie występuje zagrożenie życia i zdrowia dla konsumentów".

Biliński poinformował, że do poniedziałku (26 marca) organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły 15 235 kontroli oraz zabezpieczyły ponad 559 ton soli.

Ponadto zabezpieczono prawie 260 ton produktów spożywczych m.in.: cebulę soloną w beczkach, kapustę kiszoną, ogórki konserwowe, pieczywo, buraki ćwikłowe konserwowe, paprykarz wegetariański, przyprawy, gołąbki, pierogi, zapiekanki. Wycofano z obrotu ponad 250 ton soli oraz prawie 2 tony produktów spożywczych. Do badań pobrano 699 próbek - czytamy w komunikacie.

Na podstawie przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego i wykonanych badań GIS dopuścił ponownie do obrotu handlowego ponad 85 ton soli i produktów spożywczych, co znaczy, że była to sól spożywcza, a produkty nie były wyprodukowane z użyciem soli wypadowej.

Przemysław Biliński zaznaczył, że "znajdująca się w sprzedaży sól spożywcza w opakowaniach jednostkowych przeznaczona dla konsumenta finalnego, która zgodnie z przepisami prawa podlega obowiązkowemu wzbogacaniu w jod, nie była kwestionowana i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów". Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH