GIS: badania nie wykazały przekroczenia limitu barwników w słodyczach

Wyniki badań słodyczy, przeprowadzonych po kontrolach w sklepikach szkolnych, nie wykazały przekroczeń limitów barwników - poinformował w środę (7 grudnia) Główny Inspektorat Sanitarny.

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła w całym kraju 1655 kontroli w punktach sprzedaży (głównie w sklepikach szkolnych) pod kątem nowych przepisów UE dotyczących znakowania barwników dodanych do żywności.

Media alarmowały, że w niektórych sklepach w Polsce, także szkolnych, pojawiły się słodycze zawierające syntetyczne barwniki z grupy Southampton (E 110 Żółcień pomarańczowa, E 104 Żółcień chinolinowa, E 122 Azorubina/Karmoizyna, E 129 Czerwień Allura, E 102 Tartrazyna, E 124 Pąs 4R). GIS informuje, że są to dozwolone substancje, ale produkty z ich zawartością jednak powinny być dodatkowo oznakowane etykietą z komunikatem: "może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci". Barwniki te są dodawane m.in. do cukierków, żelków, lizaków.

- Prawo w tym zakresie jest identyczne na terenie całej Unii i te same cukierki znajdują się na półkach sklepów polskich,  niemieckich czy francuskich. Zawarte w tych wyrobach barwniki to dozwolone substancje dodatkowe, całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Można stosować je do produkcji żywności, o ile robi się to zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ważne, że wyniki badań, które przeprowadziliśmy po publikacjach prasowych, nie wykazały przekroczeń limitów barwników - wyjaśnia rzecznik GIS, Jan Bondar.

Sanepid wycofał z obrotu produkty niewłaściwie oznakowane i nakazał ich prawidłowe oznakowanie. Inspektorzy nakładali również mandaty karne.

- Obowiązek znakowania został nałożony w interesie dzieci cierpiących na nadpobudliwość ruchową (ADHD) tak, by rodzice mogli dokonywać świadomych wyborów konsumenckich. Obecnie nie można określić ostatecznej odpowiedzi naukowej dotyczącej znaczenia sztucznych barwników w zespole ADHD. Tym niemniej osoby, które pragną unikać ich spożywania, mogą łatwo sprawdzić, czy znajdują się one w tabeli składu odżywczego produktu - podkreśla Bondar.

GIS planuje, że w 2012 r. w ramach kontroli substancji dodatkowych dozwolonych do stosowania w żywności, zostanie przebadanych 4770 próbek środków spożywczych, w tym 3170 badań będzie dotyczyło barwników, których zawartość w środkach spożywczych jest limitowana.

Ocena substancji dokonywana jest na podstawie dokumentacji, która musi zawierać chemiczną identyfikację dodatku, opisywać jego proces produkcyjny, metody analizy i reakcji oraz losy w żywności, a w razie potrzeby podawać także proponowane zastosowania i dane toksykologiczne.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH