Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia | 26-12-2018 09:51

FDA zaleca staranne mycie awokado i ostrzega przed listeriozą

Amerykańska Agencja ds. żywności i Leków (FDA) zaleca mycie awokado przed jedzeniem. Z badań wynika, że co piąty owoc ma na sobie bakterie listeriozy.

Z badań wynika, że co piąty owoc ma na sobie bakterie listeriozy Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

FDA przetestowała 1615 owoców i stwierdziła w 17 proc. z nich obecności  Gram-dodatnich pałeczek Listeria monocytogenes - informuje Rzeczpospolita.

Agencja radzi staranne mycie awokado w bieżącej wodzie, aby bakterie ze skóry nie przedostały się do miąższu. W swoim blogu foodsatefy.org sugeruje też wyszczotkowanie owocu czystą szczotką i następnie wytarcie papierowym ręcznikiem kuchennym

Pałeczki L. monocytogenes mogą znajdować się na/w surowych jarzynach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych (mleko, sery, lody), surowym, gotowanym i mrożonym w mięsie, w surowych i wędzonych rybach, w gotowych daniach garmażeryjnych, półproduktach i produktach typu fast food. Wywołują wysoką gorączkę, bóle stawów i mięśni, wymioty, biegunkę, drgawki, czasową utratę przytomności.

Więcej: rp.pl