Epidemia listeriozy w RPA: zmarło już 180 osób Fot. archiwum

Od początku 2017 roku w RPA w wyniku zakażenia pałeczką listerii zmarło 180 osób, a prawie 1000 zostało zarażonych. Według ministerstwa zdrowia źródłem zakażenia były gotowe do spożycia produkty mięsne z dwóch fabryk w mieście Polokwane.

- Przemysł przetwórstwa mięsnego od miesięcy nie współpracował, próbki nie były dostarczane na żądanie; od dawna podejrzewaliśmy, że w tych produktach można natrafić na obecność listerii - powiedział agencji Reutera rzecznik ministerstwa zdrowia RPA Popo Maja. Przełom nastąpił po tym, gdy dzieci w wieku przedszkolnym zatruły się po zjedzeniu gotowego do spożycia mięsa. Pozwoliło to służbom namierzyć źródło zakażenia.

Ponad 16 próbek środowiskowych z fabryki w przedsiębiorstwie Polokwane dało dodatni wynik pod względem obecności szczepu listerii monocytogenes ST 6.

W poniedziałek władze Mozambiku zakazały importowania przetworzonych produktów mięsnych z RPA ze względu na niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka.

Listeria, zwana bakterią lodówkową, rozwija się w temperaturze panującej w lodówce, ponieważ upodobała sobie mleko, sery, lody, surowe warzywa, drób, ryby i produkty mięsne przechowywane w lodówce. Gnieździ się też w jelitach ludzi i zwierząt, na ogół nie przysparzając kłopotów.

Jednym z powodów, dlaczego tak trudno znaleźć źródło bakterii, jest to, że fragment zainfekowanej żywności może nie zawierać mikroorganizmu, podczas gdy kolejny przetestowany może być nim zakażony.

W wyniku zakażenia bakteriami listerii zmarło w 2016 roku w Unii Europejskiej 247 osób.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH