Ekspert: właściwe żywienie kliniczne zmniejsza koszty hospitalizacji Każdy pacjent powinien w dniu przyjęcia do szpitala zostać poddany ocenie żywieniowej Fot. Archiwum RZ

Właściwe żywienie kliniczne może istotnie zmniejszyć koszty hospitalizacji - podkreśla dr n. med. Łukasz Drozd, ekspert w zakresie żywienia klinicznego.

Problem niedożywienia nie jest specyficzny tylko dla polskich warunków, ale - jak wskazuje Łukasz Drozd - w krajach, w których zwrócono na to uwagę, udało się zmniejszyć koszty hospitalizacji nawet o połowę.

- Poprzez właściwe zastosowania żywienia klinicznego zmniejsza się zużycie antybiotyków, ponieważ pacjenci mają mniejszą zapadalność na infekcje, szybciej goją się rany, a pacjent szybciej wychodzi do domu - podkreśla specjalista.

Przypomina też, że Ministerstwo Zdrowia stworzyło specjalne przepisy prawne regulujące problem żywienia klinicznego.

- Każdy pacjent powinien w dniu przyjęcia do szpitala zostać poddany ocenie żywieniowej - zaznacza dr Drozd. - Jeśli okaże się, że jest niedożywiony i wymaga żywienia klinicznego, powinien mieć je wdrożone w trakcie hospitalizacji. Cała procedura jest osobno refundowana przez NFZ, nie zwiększa zatem kosztów dla szpitala - mówi specjalista.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH