Ekspert: dieta bezglutenowa nie stanowi zagrożenia dla zdrowia Fot. PTWP

Dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, choć jej korzyści dla osoby, która nie choruje na celiakię, nie są jasne - twierdzi kierownik kliniki pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. Hanna Szajewska.

Ostatnio modna stała się dieta bezglutenowa polegająca na spożywaniu produktów nie zawierających glutenu, takich jak ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, ziemniaki, tapioka, fasola, groch, amarantus (szarłat), quinoa (komosa ryżowa), chleb świętojański, mąka z orzechów, maniok czy słodkie ziemniaki. Z takich surowców można przygotowywać bezglutenowe pieczywo, ciastka lub makarony.

Dieta bezglutenowa bezwzględnie wskazana jest dla osób cierpiących na celiakię, chorobę trzewną o podłożu genetycznym powodowaną nietolerancją glutenu, który jest białkiem zapasowym znajdującym się w zbożach - w pszenicy, życie i jęczmieniu.

Choroba ta nie jest alergią, z którą często jest mylona, ponieważ gluten nie uczula, lecz działa toksycznie powodując zanik kosmków jelita cienkiego - maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.

W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co powoduje takie dolegliwości jak biegunki, nudności i wymioty, a także bóle brzucha, zmęczenie oraz bóle głowy.

Zwolennicy diety bezglutenowej u ludzi zdrowych twierdzą, że poprawia ona samopoczucie i pozwala uniknąć niestrawności. Tylko czy unikanie glutenu, zwłaszcza w przypadku dzieci, jest zasadne?

- Podstawowym wskazaniem do eliminacji glutenu jest celiakia. Inne wskazania medyczne to alergia na pszenicę i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, chociaż w tym ostatnim przypadku przedmiotem dyskusji pozostaje zarówno istnienie samej jednostki chorobowej, jak i czynnik ją wywołujący - twierdzi prof. Szajewska.

Podejrzewa się, że nadwrażliwość na gluten wykazuje 6 proc. populacji. Nie ma u nich zaniku kosmków jelitowych, a mimo to źle reagują na produkty zawierające gluten (w surowicy krwi wykrywa się u nich jedynie przeciwciała AGA). Te osoby mogą odczuwać poprawę samopoczucia po zastosowaniu diety bezglutenowej.

- Jednak korzyści ze stosowania diety bezglutenowej, w porównaniu z dietą zawierającą gluten, u zdrowej osoby nie są jasne. Niewątpliwie na popularności diety bezglutenowej zyskują osoby faktycznie wymagające jej przestrzegania. Zdecydowanie łatwiej jest kupić produkty bezglutenowe. Większa jest też szansa na danie bezglutenowe w restauracji, barze czy kawiarni - uważa prof. Szajewska.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH