Ekspert: chorzy na raka nie mogą się głodzić

Zdaniem dr Stanisława Kłęka, prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, w polskich szpitalach pokutuje stary pogląd, że raka trzeba zagłodzić. Jak jemy, to on też się pasie. To mit. Coraz więcej badań dowodzi, że jest własnie odwrotnie.

Jak twierdzi specjalista, chory, który się głodzi, nie ma z czego produkować komórek krwi, brakuje mu enzymów, hormonów, tysięcy związków niezbędnych do życia. Żeby pozyskać energię, organizm "zjada" własne zapasy - tkankę tłuszczową i, co najgroźniejsze, tkankę mięśniową.

To prowadzi do skrajnego osłabienia, odwodnienia i zaparć, nasila jadłowstręt, obniża próg odczuwania bólu, a w końcu doprowadza do zaburzeń rytmu serca i niewydolności wielu narządów. I to powoduje, że w ostateczności chory może się wcale nie kwalifikować do leczenia.

Odpowiednie menu zależy oczywiście od rodzaju i stopnia zaawansowania choroby, rodzaju i etapu leczenia, chorób współistniejących, głównych objawów, wieku i płci chorego.

Optymalną sytuacją jest ustalenie diety dla osoby chorej przez specjalizujący się w tym onkologa lub dietetyka.

Więcej: www.gazeta.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH