Eksperci: źle zbilansowana dieta bardziej niebezpieczna niż konserwanty Fot. Archiwum

Żywność sprzedawana w naszym kraju jest bezpieczna, ale jej wpływ na zdrowie w dużej mierze zależy od zachowań konsumentów, m.in. od odpowiedniego wyboru produktów i prawidłowych zasad przygotowywania posiłków - przekonują eksperci w Światowym Dniu Zdrowia.

- Żywność w Polsce jest bardzo bezpieczna dzięki sprawnie działającemu nadzorowi i zapewnieniu kontroli jakości produkcji żywności na każdym etapie - zapewnił wiceminister zdrowia Igor Radziewicz-Winnicki podczas konferencji "Bezpieczna żywność - od pola do stołu" zorganizowanej we wtorek  ( 7 kwietnia) przez Biuro Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce oraz Ministerstwo Zdrowia.

Pełniący obowiązki Głównego Inspektora Sanitarnego Marek Posobkiewicz również zapewnił, że system kontroli żywności w Polsce jest szczelny, na wysokim europejskim i światowym poziomie.

Radziewicz-Winnicki podkreślił, że dostarczana konsumentom żywność powinna być odpowiedniej jakości i zróżnicowana pod względem odżywczym. - Nie możemy zapominać o tym, że właśnie dostęp do żywności zbyt wysokokalorycznej, zbyt mocno przetworzonej (...) jest zjawiskiem, które jest jednym z najsilniej wpływających negatywnie na stan zdrowia człowieka - dodał.

Jak poinformowano na konferencji, konserwanty dopuszczone do stosowania w żywności są bezpieczne dla zdrowia konsumentów, a niektóre z nich dodatkowo chronią produkt przed substancjami potencjalnie niebezpiecznymi dla zdrowia. - Źle zbilansowana dieta jest większym zagrożeniem niż substancje dodatkowe - zapewniła Joanna Gajda-Wyrębek ekspertka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny

Ekspertka zaprzeczyła również popularnemu przekonaniu, że substancje dodatkowe powodują alergie. - Jedynie jedna grupa substancji dodatkowych jest uwzględniona na liście substancji, które mogą powodować alergie, jest to dwutlenek siarki i siarczyny - zapewniła.

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia prof. Mirosław Jarosz przypomniał, że zasady żywieniowe są uzależnione od wielu czynników, m.in. wieku i stanu zdrowia, dlatego każda osoba powinna wybierać produkty odpowiadające jej potrzebom. Podkreślił, że należy pamiętać o uważnym czytaniu etykiet na opakowaniach żywności.

Jarosz przypomniał, że na etykiecie produktu spożywczego wymienione są jego składniki i substancje dodatkowe, znajduje się tam również informacja o warunkach, w jakich produkt powinien być przechowywany oraz data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.

Od 13 grudnia 2016 roku produkty spożywcze obowiązkowo będą znakowane informacjami o ich wartości odżywczej, ale już teraz wielu producentów zamieszcza te dane na etykietach. Jak przypomniał Jarosz, konsument potrzebuje tych informacji do ułożenia odpowiedniej diety.

Eksperci zwrócili uwagę, że bezpieczeństwo żywności zależy nie tylko od producentów, ale również od zachowań konsumentów. 

Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego - w tym roku jest to bezpieczeństwo żywności. 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH