Eksperci: za 90 proc. nowotworów odpowiadają czynniki środowiskowe

90 proc. zachorowań na nowotwory złośliwe wynika z czynników środowiskowych, dlatego dieta i aktywność fizyczna mają podstawowe znaczenie dla naszego zdrowia - podkreślała Kinga Janik-Koncewicz z Centrum Onkologii w Warszawie na konferencji "Rusz się po zdrowie".

Konferencję zorganizowano w Ministerstwie Zdrowia w ramach zadania Prewencja pierwotna nowotworów finansowanego przez MZ w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych. 

Ekspertka z Zakładu Epidemiologii COI w Warszawie przypomniała, że co roku w Polsce rejestruje się ponad 140 tys. nowych zachorowań na nowotwory, a na nowotwory złośliwe, najczęściej na raka płuca, umiera 90 tys. osób . 

Priorytetem aktywność fizyczna
- Według Światowej Organizacji Zdrowia ok. 1/3 wszystkich zachorowań na nowotwory można zapobiec - mówiła. Wyjaśniła, że 80-90 proc. zachorowań na nowotwory wynika z czynników środowiskowych, z tego jak żyjemy. - To od nas samych zależy, czy będziemy chorzy, czy utrzymamy zdrowie - przekonywała. Jak podkreśliła, kluczowe znaczenie ma niepalenie tytoniu, zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna. 

Jak wskazywała, WHO szacuje, że otyłość w ogromnym stopniu wpływa na ryzyko rozwoju nowotworów np. nerki, jelita, trzustki, tymczasem w Polsce ok. 45 proc. kobiet i 60 proc. mężczyzn ma nadwagę lub otyłość, czyli są narażeni na ryzyko zachorowania na nowotwory. 

Janik-Koncewicz zwracała też uwagę na rolę aktywności fizycznej, ponieważ według WHO jej brak odpowiada za 1/4 zachorowań na raka piersi i jelita grubego. 

Przypomniała zasady Europejskiego kodeksu walki z rakiem, które są promowane przez MZ i COI m.in. w postaci kodeksu dla dorosłych i komiksów dla dzieci i młodzieży. - Główne zasady to unikanie palenia, otyłości, ekspozycji na słońce, a także spożywanie co najmniej pięciu porcji różnorodnych warzyw i owoców dziennie oraz bycie aktywnym fizycznie - zaznaczyła. 

Zdrowa dieta
Z kolei dietetyk i psycholog kliniczny Agata Ziemnicka-Łaska przekonywała, że jedzenie warzyw i owoców co najmniej pięć razy dziennie nie jest wcale tak trudne, a dobrze się odżywiając dajemy sobie broń przeciwko nowotworom. Według niej ludzie obawiają się słysząc o 5 porcjach, tymczasem jedna porcja to np. szklanka soku, jedno jabłko, garść pokrojonych owoców. 

- Więc to nie jest aż taka filozofia - mówiła i radziła, aby korzystać także z mrożonych warzyw, produktów w puszkach, gotowych mieszanek sałat i kiełków, zagęszczać zupy warzywnym puree, faszerować mięsa np. szpinakiem, piec ciasta na bazie warzyw np. marchewkowe, przygotowywać pasty warzywne do kanapek czy podgryzać suszone chipsy warzywne. - Trzeba tylko przestawić myślenie - dodała. 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH