Eksperci: "sól" zabija rocznie 2,3 mln ludności na świecie

Nadmierne spożycie soli odpowiada za 2,3 mln zgonów rocznie spowodowanych zawałami, udarami i zatorami mózgu. Na szczęście jest antidotum - to odpowiednio duża podaż potasu.

Dane, te zaprezentowano podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Zbierało je prawie 500 naukowców z 50 krajów świata. Wynika z nich, że najwięcej zgonów na serce wywołanych solą zarejestrowano na Ukrainie i w Rosji. Na drugim końcu skali są kraje zamożne - m.in. Katar i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Naukowcy twierdzą, że zbyt duża ilość soli w jedzeniu odpowiada za blisko 15 proc. wszystkich zgonów na choroby układu krążenia. Przytłaczająca większość to zawały serca i udary mózgu (łącznie ponad 80 proc.).

Wcześniejsze badania wykazały, że od dużego spożycia soli dla zdrowia bardziej niekorzystne jest jedynie sytuacja, kiedy ludzie jedzą dużo soli i jednocześnie mało produktów zawierających potas.

Do takich wniosków doszli z kolei naukowcy z Centers for Disease Control and Prevention.

Wynika z nich, że ludzie, którzy spożywają dużo soli i niewiele potasu są dwukrotnie bardziej narażeni na zgon z powodu zawału serca w porównaniu do osób, w których diecie jest zarówno dużo sodu, jak i potasu. Wykryto również, że zbyt mała zawartość potasu o 50 proc. zwiększa ryzyko zgonu z innych przyczyn.

Obserwacje trwały 15 lat, w tym czasie zmarło 2 270 osób. U 825 zmarłych przyczyną zgonu były choroby serca, 433 osoby zmarły z powodu zatorów i udarów mózgu. Nie wiadomo jednak, w jaki sposób potas neutralizuje szkodliwe działanie soli kuchennej. I nie wystarczy zażywać go w tabletkach, żeby zwiększyć jego zawartość w organizmie. Trzeba przede wszystkim wzbogacić codzienny jadłospis w obfitujące w ten pierwiastek warzywa i owoce.

W styczniu, w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca i udarów mózgu WHO opublikowała nowe wytyczne zalecające dorosłym spożywanie mniej soli i określające minimalny poziom potasu w codziennej diecie."Dorośli powinni spożywać mniej niż dwa gramy sodu, mniej niż pięć gramów soli oraz co najmniej 3,51 grama potasu dziennie".


Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH