Eksperci: "sól" zabija rocznie 2,3 mln ludności na świecie

Nadmierne spożycie soli odpowiada za 2,3 mln zgonów rocznie spowodowanych zawałami, udarami i zatorami mózgu. Na szczęście jest antidotum - to odpowiednio duża podaż potasu.

Dane, te zaprezentowano podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Zbierało je prawie 500 naukowców z 50 krajów świata. Wynika z nich, że najwięcej zgonów na serce wywołanych solą zarejestrowano na Ukrainie i w Rosji. Na drugim końcu skali są kraje zamożne - m.in. Katar i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Naukowcy twierdzą, że zbyt duża ilość soli w jedzeniu odpowiada za blisko 15 proc. wszystkich zgonów na choroby układu krążenia. Przytłaczająca większość to zawały serca i udary mózgu (łącznie ponad 80 proc.).

Wcześniejsze badania wykazały, że od dużego spożycia soli dla zdrowia bardziej niekorzystne jest jedynie sytuacja, kiedy ludzie jedzą dużo soli i jednocześnie mało produktów zawierających potas.

Do takich wniosków doszli z kolei naukowcy z Centers for Disease Control and Prevention.

Wynika z nich, że ludzie, którzy spożywają dużo soli i niewiele potasu są dwukrotnie bardziej narażeni na zgon z powodu zawału serca w porównaniu do osób, w których diecie jest zarówno dużo sodu, jak i potasu. Wykryto również, że zbyt mała zawartość potasu o 50 proc. zwiększa ryzyko zgonu z innych przyczyn.

Obserwacje trwały 15 lat, w tym czasie zmarło 2 270 osób. U 825 zmarłych przyczyną zgonu były choroby serca, 433 osoby zmarły z powodu zatorów i udarów mózgu. Nie wiadomo jednak, w jaki sposób potas neutralizuje szkodliwe działanie soli kuchennej. I nie wystarczy zażywać go w tabletkach, żeby zwiększyć jego zawartość w organizmie. Trzeba przede wszystkim wzbogacić codzienny jadłospis w obfitujące w ten pierwiastek warzywa i owoce.

W styczniu, w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca i udarów mózgu WHO opublikowała nowe wytyczne zalecające dorosłym spożywanie mniej soli i określające minimalny poziom potasu w codziennej diecie."Dorośli powinni spożywać mniej niż dwa gramy sodu, mniej niż pięć gramów soli oraz co najmniej 3,51 grama potasu dziennie".


Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.