Eksperci: "sól" zabija rocznie 2,3 mln ludności na świecie

Nadmierne spożycie soli odpowiada za 2,3 mln zgonów rocznie spowodowanych zawałami, udarami i zatorami mózgu. Na szczęście jest antidotum - to odpowiednio duża podaż potasu.

Dane, te zaprezentowano podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Zbierało je prawie 500 naukowców z 50 krajów świata. Wynika z nich, że najwięcej zgonów na serce wywołanych solą zarejestrowano na Ukrainie i w Rosji. Na drugim końcu skali są kraje zamożne - m.in. Katar i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Naukowcy twierdzą, że zbyt duża ilość soli w jedzeniu odpowiada za blisko 15 proc. wszystkich zgonów na choroby układu krążenia. Przytłaczająca większość to zawały serca i udary mózgu (łącznie ponad 80 proc.).

Wcześniejsze badania wykazały, że od dużego spożycia soli dla zdrowia bardziej niekorzystne jest jedynie sytuacja, kiedy ludzie jedzą dużo soli i jednocześnie mało produktów zawierających potas.

Do takich wniosków doszli z kolei naukowcy z Centers for Disease Control and Prevention.

Wynika z nich, że ludzie, którzy spożywają dużo soli i niewiele potasu są dwukrotnie bardziej narażeni na zgon z powodu zawału serca w porównaniu do osób, w których diecie jest zarówno dużo sodu, jak i potasu. Wykryto również, że zbyt mała zawartość potasu o 50 proc. zwiększa ryzyko zgonu z innych przyczyn.

Obserwacje trwały 15 lat, w tym czasie zmarło 2 270 osób. U 825 zmarłych przyczyną zgonu były choroby serca, 433 osoby zmarły z powodu zatorów i udarów mózgu. Nie wiadomo jednak, w jaki sposób potas neutralizuje szkodliwe działanie soli kuchennej. I nie wystarczy zażywać go w tabletkach, żeby zwiększyć jego zawartość w organizmie. Trzeba przede wszystkim wzbogacić codzienny jadłospis w obfitujące w ten pierwiastek warzywa i owoce.

W styczniu, w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca i udarów mózgu WHO opublikowała nowe wytyczne zalecające dorosłym spożywanie mniej soli i określające minimalny poziom potasu w codziennej diecie."Dorośli powinni spożywać mniej niż dwa gramy sodu, mniej niż pięć gramów soli oraz co najmniej 3,51 grama potasu dziennie".


CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH