Eksperci: płatnik dostrzega prawidłowość, z której wynika, że niedożywiony pacjent kosztuje więcej Fot. materiały prasowe

Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas hospitalizacji, powoduje, że rzadziej występują powikłania, których leczenie jest znacznie droższe niż terapia choroby pierwotnej. Kiedy niemożliwe jest zaspokojenie potrzeb żywieniowych chorego drogą doustną, wówczas rozwiązaniem staje się żywienie dojelitowe. Świadczenie to jest w pełni refundowane - podkreślali eksperci podczas konferencji prasowej w Warszawie.

Spotkanie z dziennikarzami odbyło się 29 sierpnia z okazji kolejnej odsłony kampanii "Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą", która ma na celu budowanie świadomości nt. żywienia medycznego jako integralnego elementu opieki zdrowotnej. Obecna edycja była poświęcona żywieniu medycznemu u dzieci i dorosłych z różnymi schorzeniami.

Odżywianie ma wpływ na efekt terapii
Prof. Janusz Książyk, prezes zarządu Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci podkreślił, że w Polsce żywienie lecznicze jest w pełni refundowane od 2007 r. Oznacza to, że zarówno gotowe diety, jak też szkolenie z zasad żywienia, a także ustawienie programu żywienia przez wyspecjalizowany personel oraz cały potrzebny sprzęt do terapii żywieniowej pacjent otrzymuje za darmo w ramach świadczenia gwarantowanego przez NFZ.

- Przyzwyczailiśmy się, że naturalną drogą podania pokarmu jest droga doustna. Istnieją jednak sytuacje, kiedy ten sposób odżywiania jest niemożliwy albo też nie przynosi pożądanych efektów, co powoduje, że pacjent jest niedożywiony, chudnie, ma braki w poszczególnych składnikach odżywczych. W takich sytuacjach powinno zostać wdrożone żywienie dojelitowe bezpośrednio do żołądka lub jelita, a w ostateczności pozajelitowe (dożylne) - podkreślił prof. Książyk.

Jak wyjaśnił, żywienie dojelitowe czy dożołądkowe to taka forma podania pokarmu, która pomija drogę doustną. Żywność podaje się wówczas przez specjalistyczny sprzęt, jak np. sondę PEG bezpośrednio do jelita lub żołądka.

- W trakcie żywienia dojelitowego możliwe jest zarówno podawanie tzw. miksu kuchennego, czyli normalnego pokarmu w postaci mocno zmiksowanej, jak i diet przemysłowych. Wyższość tych ostatnich nad miksem kuchennym polega na tym, że są one odpowiednio zbilansowane czyli pokrywają całe, dobowe zapotrzebowanie konkretnego chorego na energię i składniki odżywcze - zaznaczył Janusz Książyk.

Ekspert dodał również, że konsekwencje niedoborów białkowo-energetycznych i mikroskładników odżywczych to m.in. obniżenie odporności, gorsze efekty terapii, dłuższy czas hospitalizacji.

- Grupą pacjentów szczególnie narażonych na niedożywienie są dzieci. Zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze w okresie wzrostu jest bowiem bardzo duże, a niedobory mogą przyczynić się do zaburzeń wzrastania, osłabienia, gorszego rozwoju - podkreślił prof. Książyk.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.