RMF 24/Rynek Zdrowia | 25-06-2019 09:52

Eksperci: niedożywienie to poważny problem u pacjentów onkologicznych i geriatrycznych

Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu ostrzega przed niedożywieniem pacjentów. Problem dotyka co trzeciego chorego leczonego szpitalnie. Najgorzej jest na oddziałach onkologicznych, internistycznych oraz geriatrycznych.

Fot. archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Dla przykładu u pacjentów z chorobą nowotworową objawy niedożywienia lub wyniszczenia występują aż u 30-85 proc. chorych. A u 5-20 proc. spośród nich wyniszczenie jest bezpośrednią przyczyną zgonu w terminalnym okresie choroby.

- Od dłuższego czasu w kwestii niedożywienia nic nie zmienia się. Co trzeci pacjent w polskich szpitalach albo jest niedożywiony, albo zagraża mu niedożywienie, albo leczenie żywieniowe można wykorzystać do poprawy wyników leczenia. Przykład stanowią pacjenci poddawani operacjom chirurgicznym, którzy mają utratę masy ciała, a gdyby zadbać o to, jakie jedzenie dostają, powikłań byłoby mniej - podkreśla profesor Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

Z kolei na oddziałach ortopedycznych problem niedożywienia dotyczy jednego na dwudziestu pacjentów, a na oddziałach geriatrycznych aż 80 procent chorych.

Zdaniem ekspertów żywienie powinno być uznane za równie istotne co planowane operacje czy podanie chemioterapii. Dlatego bardzo ważne jest, aby oprócz lepszej jakościowo żywności podawanej chorym zadbać o to, aby pacjenci byli pod opieką doświadczonych, dobrze wykształconych dietetyków. Chodzi o większe zainteresowanie pacjentem, nie tylko wśród personelu medycznego, ale też wśród zarządzających szpitalami.

Więcej: twojezdrowie.rmf24.pl