Dzieci z nadwagą odżywiają się zdrowo, ale...

Dzieci z nadwagą częściej, niż dzieci z normalną wagą, spożywają zdrowe produkty, takie jak owoce, warzywa, ryby, ciemne pieczywo i ziemniaki, jak również niskokaloryczne sery i jogurty - wynika za badania naukowców z Telemark University College i Norwegian Institute of Public Health.

W badaniu uczestniczyło 924 dzieci w wieku 9-10 lat – informuje serwis internetowy EurekAlert.

Wykazało ono, że dzieci z nadwagą częściej piły soki i słodzone napoje. Pozostałe dzieci piły głównie napoje gazowane i jadły niezdrową, przetworzoną żywność, taką jak burgery, kiełbaski, herbatniki, pizza i słodycze.

Wyniki sugerują, że nadwaga w rodzinie sprawia, iż zarówno rodzice, jak i dzieci mają coraz większą świadomość konsekwencji wyborów żywieniowych. Dzieci z nadwagą okazują się jednak wciąż znacznie mniej aktywne fizycznie od swoich rówieśników. Częściej także mają otyłych rodziców.

– Pozytywne jest to, że rodzice i dzieci kładą nacisk na zdrowe wybory żywieniowe. Ważne jednak jest również to, aby liczba zdrowych posiłków była dostosowana do poziomu aktywności dziecka, w celu zmniejszenia dalszego przyrostu masy ciała – powiedziała Anne Lise Brantsaeter z Norwegian Institute of Public Health.

Dodała, że otyłość jest coraz większym problemem, który może spowodować fatalne konsekwencje zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego dziecka, dlatego ważne jest, aby zarówno rodzice, jak i dzieci otrzymali dobre wskazówki i wsparcie wystarczająco wcześnie.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH