Dietetyk: ludzie mają nadwagę, ale są niedożywieni Zwiększa się liczba osób z nadwagą i otyłością. Równocześnie wielu cierpi z powodu istotnych niedoborów składników odżywczych. Fot. Archiwum

Jedzenie w jakimś sensie uzdrawia - podkreśla dietetyk Rob Hobson. Jak wskazuje, większość ludzi cierpi z powodu niedoboru istotnych składników odżywczych. Zatem, jeśli czujemy się zmęczeni lub mamy zły nastrój, warto spojrzeć co znajduje się na naszym talerzu.

- Na świecie powoli zaczyna przeważać liczba osób, które cierpią z powodu nadwagi i otyłości, co stanowi bardzo istotny i ważny czynnik zwiększający ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób. Równocześnie liczne badania wskazują, że wielu z nas cierpi z powodu istotnych niedoborów składników odżywczych - co z kolei prowadzi do takich dolegliwości jak permanentne zmęczenie, gorsze samopoczucie, złe trawienie czy dolegliwości dermatologiczne" - zauważa dietetyk Rob Hobson, współautor książki "The Detox Kitchen Bible".

Jak wskazuje ekspert na łamach Daily Mail do najczęstszych niedoborów zalicza się niedobory błonnika i kwasów omega-3. Kobiety z kolei często cierpią z powodu niedoborów żelaza i magnezu - dotyczy to niemal 25 proc. z nich. Powołując się na badania National Diet and Nutrition Survey dietetyk wskazuje również na istotny niedobór witaminy D.

- Oczywiście nie ma żadnego magicznego super pożywienia, które nagle uleczy wszystkie choroby, wiele z nich wymaga interwencji medycznej. Ale dobra dieta z pewnością może stanowić uzupełnienie leczenia i przyczynić się do bardziej całościowego podejścia, a odkrywanie zdrowotnych korzyści niektórych pokarmów może stanowić użyteczne narzędzie - podkreśla Hobson.

Dodaje, że odpowiednia dieta może dla jednych być sposobem na osiągnięcie i utrzymanie prawidłowej wagi, ale nie tylko, za jej sprawą możemy również niwelować niektóre kłopotliwe dolegliwości jak ciągłe zmęczenie, brak energii czy gorsze samopoczucie.

- W przypadku diet odchudzających, zachęcam do tego, aby każdego dnia zadbać o pokaźną porcję warzyw i innych pokarmów bogatych w błonnik. To pozwala utrzymać prawidłowy i stały poziom cukru we krwi, a równocześnie powstrzymuje nas przed podjadaniem między posiłkami. Niektóre badania sugerują również, że osoby, które spożywają jajka na śniadanie, jedzą mniej w ciągu dnia. Proponuję również wybierać żywności o dużej zawartości wody - zachęca dietetyk, dodając, że komponując dietetyczne posiłki warto uwzględnić całą gamę warzyw, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i wspomnianych już jajek.

W przypadku dolegliwości skórnych Hobson wyjaśnia, że istotne jest spożywanie produktów będących bogatym źródłem cynku, który pomaga regulować produkcję sebum. W diecie ważne są również kwasy tłuszczowe omega-3, które z kolei przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych skóry, a ich działanie może okazać się pomocne w przypadku osób cierpiących na łuszczycę.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH