Dieta wydłuża życie kobiet z rakiem jajnika Nadmiar kalorii nie służy zdrowiu.

Dieta bogata w warzywa i owoce, a uboga w czerwone i przetworzone mięso wydłuża życie kobiet chorych na raka jajnika.

Rak jajnika jest jednym z najgroźniejszych nowotworów złośliwych. Ponieważ długo nie daje wyraźnych objawów, jest często wykrywany w zaawansowanym stadium rozwoju. Zmniejsza to szanse pacjentek na wyleczenie, oceniane na podstawie 5-letniego przeżycia. Na razie medycyna nie dysponuje skutecznymi metodami wczesnej diagnostyki tego raka, dlatego bardzo ważne jest sprecyzowanie czynników mogących wpływać na długość życia kobiet, które na niego cierpią.

Pojawia się coraz więcej prac sugerujących, że dieta ma wpływ na ryzyko zachorowania na raka jajnika - jest ono wyższe u pań jedzących tłusto i kalorycznie. Jednak znacznie mniej badań dotyczy związku między sposobem odżywiania się a ryzykiem nawrotów tego nowotworu oraz przeżyciem pacjentek.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Illinois w Chicago przeprowadzili badania w grupie 351 kobiet, u których zdiagnozowano pierwotnego raka jajnika. Każda z pacjentek wypełniała ankietę dotyczącą częstości spożywania różnych pokarmów - owoców, warzyw, produktów zbożowych, mięsa, nabiału, tłuszczów i olejów, słodyczy i alkoholu - w okresie 3-5 lat poprzedzających diagnozę.

Okazało się, że spożywanie większych ilości owoców i warzyw bądź samych warzyw wiązało się z dłuższym przeżyciem pacjentek. Równie korzystny wpływ miała konsumpcja zdrowych produktów zbożowych, tj. z pełnego ziarna, natomiast duży udział w diecie czerwonego lub silnie przetworzonego mięsa wiązał się z krótszym przeżyciem chorych kobiet.

Zdaniem naukowców, wyniki badań wskazują, że sposób odżywiania się w ciągu kilku lat przed wykryciem raka jajnika może wpływać na przebieg choroby. Korzystniejszy wpływ ma dieta ogólnie uważana za zdrowszą, tj. bogata w produkty roślinne i uboga w tłuszcze. Zawiera ona generalnie więcej składników mogących chronić przed rozwojem raka oraz zmniejszających wchłanianie rakotwórczych związków obecnych w żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH