Dieta śródziemnomorska, czyli przez żołądek do zdrowego serca

Prawidłowe odżywianie - obok niepalenia papierosów, odpowiedniej masy ciała, aktywności fizycznej i nienadużywania alkoholu - należy do najważniejszych czynników ograniczających ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Właściwej diety dotyczyła jedna z sesji konferencji "Kardiologia prewencyjna 2012" (Kraków, 16-17 listopada br.).

Już w latach 60. ubiegłego wieku zauważono, iż w Grecji - zwłaszcza na Krecie oraz w południowych Włoszech, ludzie żyją dłużej i rzadziej niż w innych regionach Europy zapadają na choroby układu krążenia. Prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek, z-ca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Zakładu Medycyny Zapobiegawczej i Higieny WUM przypomniała, że sposób odżywienia się mieszkańców Grecji i Włoch poddano wówczas analizie i nazwano dietą sródziemnomorską.

Charakteryzuje się m.in.: wysokim spożyciem produktów zbożowych, owoców, warzyw, produktów strączkowych, oliwy z oliwek, serów, jogurtów, ryb, a stosunkowo małymi ilościami czerwonego mięsa (najwyżej kilka razy w miesiącu).

Południe zdrowsze niż Zachód
W odróżnieniu od tzw. diety zachodniej, śródziemnomorską cechuje duża zawartość węglowodanów złożonych, błonnika, składników mineralnych, flawonoidów (organiczne związki chemiczne występujących w roślinach, spełniające m.in. funkcję przeciwutleniaczy), znacznym spożyciem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, z kolei małą ilością tłuszczów zwierzęcych.

- Jak można wytłumaczyć korzystną rolę takiej diety w profilaktyce chorób naczyniowo-sercowych? Przede wszystkim takie żywienie wpływa na poprawę profilu lipidów, ma właściwości antyoksydacyjne, redukuje ciśnienie, poziom glukozy oraz masę ciała - wyliczała prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek podczas konferencji w Krakowie.

Z drugiej strony wiemy, że występujące m.in. w fast foodach czy wyrobach cukierniczych kwasy tłuszczowe trans oraz kwasy tłuszczowe nasycone wpływają niekorzystnie na stężenie cholesterolu LDL, a także zwiększają ryzyko choroby wieńcowej i incydentów sercowo-naczyniowych. Zmniejszają je natomiast kwasy tłuszczowe nienasycone występujące głównie w olejach roślinnych i rybach.

Istnienie tych zależności dowiedzione zostało w wielu badaniach naukowych. Np. w ramach programu Interheart stwierdzono, że wspomniana "dieta zachodnia" - charakteryzująca się z dużą ilością mięsa, słonych przekąsek, produktów smażonych i mącznych, słodyczy, a małym spożyciem warzyw i owoców - wiąże się z dużym ryzykiem zawału serca.

Profesor podkreśla, że zastępowanie w diecie czerwonego mięsa rybami, drobiem, orzechami, produktami strączkowymi jest bardzo korzystne. Dobrze znane jest m.in. działanie antyarytmiczne, a także antymiażdżycowe i antyzapalne tłuszczów zawartych w rybach.

comments powered by Disqus
  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.