W Polsce, podobnie jak na świecie, od 30 lat narasta epidemia otyłości. W 2005 r. tempo wzrostu otyłości u dzieci było 10-krotnie większe niż w 1970 roku - mówi prof. Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Nasze główne grzechy to nadmierne spożycie tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, sacharozy, sodu i fosforu, zbyt mała zawartość w diecie żelaza, miedzi, wapnia, magnezu, witaminy C i D oraz błonnika pokarmowego.

- Przede wszystkim jemy za mało warzyw - powinniśmy spożywać je regularnie, do każdego posiłku. Jemy za dużo mięsa, tłuszczów zwierzęcych, przetworzonej żywności - przyznaje dr Dariusz Włodarek, kierownik Zakładu Dietetyki SGGW.

Niezdrowe odżywianie prowadzo do otyłości, a ta zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zaburzeń lipidowych, kamicy pęcherzyka żółciowego oraz nowotworów złośliwych, zwłaszcza raka jelita grubego, raka sutka i raka macicy.

- Otyłość ma też wpływ na rozwój wielu innych chorób, jak: bezdech nocny, zaburzenia hormonalne, niepłodność, choroba zwyrodnieniowa stawów, choroba stłuszczeniowa wątroby i wiele innych. Nadmierna masa ciała może być także przyczyną zaburzeń psychicznych i inwalidztwa - podkreśla prof. Jarosz.

Zdaniem doktora Włodarka, walcząc z otyłością trzeba przede wszystkim kierować się wskazówkami prof. Stanisława Bergera, zaczynającymi się na literę „u“: urozmaicanie na talerzu, umiarkowanie w jedzeniu, uregulowanie czyli stałe pory posiłków, unikanie soli, cukru, nadmiaru tłuszczów zwierzęcych, umiejętne przygotowanie potraw oraz uprawianie sportu czyli regularna aktywność fizyczna.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH