W Polsce, podobnie jak na świecie, od 30 lat narasta epidemia otyłości. W 2005 r. tempo wzrostu otyłości u dzieci było 10-krotnie większe niż w 1970 roku - mówi prof. Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Nasze główne grzechy to nadmierne spożycie tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, sacharozy, sodu i fosforu, zbyt mała zawartość w diecie żelaza, miedzi, wapnia, magnezu, witaminy C i D oraz błonnika pokarmowego.

- Przede wszystkim jemy za mało warzyw - powinniśmy spożywać je regularnie, do każdego posiłku. Jemy za dużo mięsa, tłuszczów zwierzęcych, przetworzonej żywności - przyznaje dr Dariusz Włodarek, kierownik Zakładu Dietetyki SGGW.

Niezdrowe odżywianie prowadzo do otyłości, a ta zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zaburzeń lipidowych, kamicy pęcherzyka żółciowego oraz nowotworów złośliwych, zwłaszcza raka jelita grubego, raka sutka i raka macicy.

- Otyłość ma też wpływ na rozwój wielu innych chorób, jak: bezdech nocny, zaburzenia hormonalne, niepłodność, choroba zwyrodnieniowa stawów, choroba stłuszczeniowa wątroby i wiele innych. Nadmierna masa ciała może być także przyczyną zaburzeń psychicznych i inwalidztwa - podkreśla prof. Jarosz.

Zdaniem doktora Włodarka, walcząc z otyłością trzeba przede wszystkim kierować się wskazówkami prof. Stanisława Bergera, zaczynającymi się na literę „u“: urozmaicanie na talerzu, umiarkowanie w jedzeniu, uregulowanie czyli stałe pory posiłków, unikanie soli, cukru, nadmiaru tłuszczów zwierzęcych, umiejętne przygotowanie potraw oraz uprawianie sportu czyli regularna aktywność fizyczna.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH