Dlaczego? Dlatego, że to warzywo może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawałów serca u diabetyków.

Z badań prowadzonych przez naukowców z  University of Warwick w USA – i opublikowanych w piśmie „ Diabets” brokuły zmniejszają u cukrzyków również ryzyko wylewów.

Warzywo zawiera substancję, zwaną sulforafanem, która pobudza wytwarzanie enzymu chroniącego naczynia krwionośne i pozwala się im regenerować. Sulforafan wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH