Choroba „brudnych rąk” w natarciu Dbanie o higienę rąk zmniejsza ryzyko zachorowania na żółtaczkę pokarmową. Fot. archiwum

W Polsce w ostatnich miesiącach zanotowano ogromny wzrost zachorowań na WZW A, czyli na wirusowe zapalenie wątroby typu A. Od 1 stycznia do 15 października 2017 r. odnotowano w Polsce 1909 zachorowań na WZW typu A natomiast w analogicznym okresie 2016 roku chorych było tylko 29.

Jak podaje Anna Obuchowska, rzecznik gdańskiego sanepidu, wyraźną tendencję wzrostową w zachorowaniach na WZW A obserwuje się także w województwie pomorskim.

Według informacji sanepidu od 1 stycznia do 15 października 2017 r. zarejestrowano aż 62 zachorowania, natomiast w analogicznym okresie w 2016 r. nie stwierdzono żadnych zachorowań, a w całym 2016 zanotowano tylko jeden przypadek. Największa zapadalność notowana jest w województwie mazowieckim i wielkopolskim.

Choroba przenoszona jest drogą pokarmową, czyli w wyniku spożycia skażonej wirusem żywności i wody. Można też zarazić się poprzez bezpośredni kontakt z chorym lub z używanymi przez niego przedmiotami.

Dbanie o higienę rąk poprzez mycie ich po korzystaniu z toalety, a także przed jedzeniem, zmniejsza ryzyko zachorowania na żółtaczkę pokarmową. Ryzyko ogranicza też spożywane pokarmów oraz napojów pochodzących z wiarygodnych źródeł, a także odpowiednio podanych - woda butelkowana, potrawy gotowane.

Więcej: www.kartuzy.info

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH