Badania kliniczne i badania płynu rdzeniowo-mózgowego, przeprowadzone w Państwowym Szpitalu Klinicznym nr 4 w Lublinie, do którego trafiła kobieta, wskazują na wystąpienie tej choroby, jednak na sto procent nie można jej potwierdzić.

Chora ma ok. 50 lat, jej choroba ma postać sporadyczną, w odróżnieniu od choroby wariantowej, nie ma więc zagrożenia epidemiologicznego – twierdzi Marta Podgórska, rzecznik placówki. Oznacza to, że kobieta nie zaraziła się chorobą po spożyciu zakażonego mięsa. W jaki sposób zachorowała - tego na razie nie wiadomo. Nie wyklucza się, że do zachorowania na tę formę choroby Creutzfeldta-Jakoba dochodzi na skutek uwarunkowań genetycznych.

Pacjentka trafiła do szpitala w Lublinie z placówki medycznej w Tomaszowie Lubelskim. Jest hospitalizowana od 2 stycznia.

Choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD) to ciężkie schorzenie układu nerwowego, zwykle dotykające osoby w wieku średnim i starszym. Należy do tak zwanych gąbczastych encefalopatii, w których mózg zanika, zmieniając się w gąbczasta masę. Występuje na całym świecie z częstotliwością jednego zachorowania na milion ludzi rocznie. Od lat znana jest też postać choroby Creutzfeldta-Jakoba związana z chorobą szalonych krów (BSE), która wystąpiła u ludzi spożywających tkankę nerwowa (głównie mózg) chorych zwierząt.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH